Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Nya upphandlingskriterier för byggmassor

Publicerad: 29 november 2021, 10:29

Upphandlingsmyndigheten lanserar nya upphandlingskriterier för schaktmassor.

Foto: Avalon_Studio

Målet är ökad återvinning och minskade transporter, enligt Upphandlingsmyndigheten. Swerock tipsar om att tidigt i byggprocessen undersöka olika alternativ såsom att bygga översvämnings- eller bullerskydd av överblivna schaktmassor.

Ämnen i artikeln:

Hållbara Transporter

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Upphandlingsmyndigheten har tagit fram nya hållbarhetskriterier för schaktmassor. Myndigheten hoppas på ökad återanvändning och minskade transporter.

Swerock, en av Sveriges största ballastleverantörer, tycker de nya kriterierna är bra, men påpekar att det är det geografiska läget, schaktmassorna och hanteringen som tillsammans avgör hur stor den potentiella klimatnyttan kan bli. Därför är det viktigt att göra alla avvägningar noggrant.

– Det viktigaste är att minska transporterna. Det kan därför vara klimatsmartare att använda massorna i närhet till där de uppstår än att transportera dem till en återvinningsanläggning långt bort, säger Martin Tengsved, ansvarig för Swerocks återvinningsverksamhet, till Aktuell Hållbarhet.

Det är inte ovanligt att den upphandlade leverantören är det första företaget i ett led av tre fyra bolag. Sista bolaget i kedjan gör sig ofta av med schaktmassorna på enklaste och billigaste sättet, vilket ibland kan vara det tveksamma sättet. Eftersom ansvaret ligger hos den som ger upphov till avfallet är det viktigt att följa upp vart schaktmassorna tar vägen. 

– Lyckligtvis är merparten av schaktmassor ett ganska harmlöst avfall. Mitt tips är att tidigt i processen se över olika alternativ för användningen av schaktmassor. De kanske kan användas för att bygga översvämningsskydd i klimatanpassningsarbetet eller bygga en bullervall som annars inte skulle bli anlagd på grund av långa transporter av ballastmaterial, säger Martin Tengsved.

Här finns Upphandlingsmyndighetens nya kriterier 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev