Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Nya upphandlingskriterier för cirkulära förpackningslösningar

Publicerad: 23 juni 2021, 09:21

De nya kriterierna omfattar bland annat krav på dryckesförpackningar och tråg av återvunnen PET som är livsmedelssäker.

Foto: Getty Images

Upphandlingsmyndigheten ökar möjligheten att ställa cirkulära krav på förpackningar.


Ämnen i artikeln:

Cirkulär EkonomiLivscykelanalys

Upphandlingsmyndigheten har tagit fram nya kriterier för att minska användningen av plastförpackningar och ställa krav på cirkulära förpackningslösningar. Bland annat handlar det om kriterier som styr mot att öka volymen och efterfrågan på materialåtervinningsbara plaster från plastförpackningar samt ett ökat kravställande på materialåtervunnen råvara eller förnybar råvara.

”De offentliga inköpen är stora. Hållbarhetskrav i upphandlingar kan därför påverka utvecklingen av nya och cirkulära förpackningslösningar som gör skillnad för miljön och klimatet”, säger Margareta Bergh, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten, i en kommentar.

De nya kriterierna riktar in sig mot tre sektorer. Det handlar om bygg och anläggning, vård och omsorg samt livsmedelssektorn. Enligt Upphandlingsmyndigheten står plast inom bygg och anläggning för 20 procent av plastanvändningen i samhället och de nya kriterierna innebär att krav kan ställas på materialåtervinningsbara plaster och på att materialåtervunnen plast ska ingå i förpackningar till produkter och emballage i byggprocessens alla skeden.

Läs kriterier för bygg och anläggning

Läs kriterier för vård och omsorg

Läs kriterier för livsmedelssektorn
 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.