söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Nya upphandlingsverktyget för en snabbare omställning

Publicerad: 21 oktober 2021, 09:39

Gabriella Castegren, klimatexpert på Sveriges Allmännytta.

Nu ska kommunala bostadsbolag enklare kunna hjälpa transportsektorn att ställa om. Med hjälp av en kartläggning och upphandlingsvägledning ska det bli lättare att lägga sig på rätt kravnivå som skyndar på utvecklingen.

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterTrafikKoldioxidutsläpp

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Allmännyttans inköpscentral HBV har i en leverantörsuppföljning kartlagt hållbarhetsarbetet och tittat särskilt på utbudet av fossilfria transporter. Samtidigt har Sveriges allmännytta tagit fram vägledningen Så upphandlar du fossilfria transporter. Med hjälp av dokumenten ska Sveriges kommunala bostadsbolag sätta fart på omställningen av transportsektorn.

– Jag blev positivt överraskad över hur många företag som säger att de kan vara fossilfria redan inom fem år. Det ger en tydlig signal om att det är dags att börja höja kraven, säger Gabriella Castegren, klimatexpert vid Sveriges Allmännytta, till Aktuell Hållbarhet.

I HBV:s rapport, som offentliggörs om någon vecka, går det att se transportsektorns mognadsgrad i olika delar av Sverige. Syftet är att hjälpa upphandlare hitta rätt kravnivå i sin region.

– För att minska klimatpåverkan från leverantörer och nå transportmålet om 70 procent minskade utsläpp till 2030 måste vi börja ställa kraven redan nu, för det är bara två upphandlingar dit, säger Gabriella Castegren.

Vägledningen är utformad för att passa alla organisationer oavsett storlek och alla upphandlingar oavsett stor eller liten del transporter. HBV:s rapport är resultatet av en enkät som skickades ut i slutet av förra året. Idén om en vägledning kläcktes av Sveriges allmännytta.

– Vi hittade ett samarbete och en samlad kraft är en bättre kraft. Nu måste vi göra omställningen tillsammans med våra leverantörer. Alla gör bra saker men om vi gör det tillsammans kan vi göra det ännu bättre, säger Rosanna Jederby, verksamhetsutvecklare vid HBV, till Aktuell Hållbarhet.

Läs vägledningen 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev