Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Nytt stöd för social hållbarhet vid byggupphandlingar: ”Kan göra samhällen bättre”

Publicerad: 29 september 2022, 09:42

Nytt stöd hanterar en rad sociala hållbarhetsutmaningar inom bygg och anläggning.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Ett nytt stöd ger vägledning när det gäller en rad sociala hållbarhetsutmaningar inom bygg och anläggning.


AHr

Aktuell Hållbarhet, redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se


Bristande jämställdhet, diskriminering, arbetskraftsbrist, olyckor och dåliga arbetsvillkor. Det är enligt Upphandlingsmyndigheten problem inom bygg- och anläggningssektorn som kan angripas med hjälp av ett nytt stöd som myndigheten presenterar på konferensen Byggforum i dag.

Upphandlingsmyndigheten har samlat stöd och inspirerande exempel inom jämställdhet, arbetsrättsliga villkor, barns rättigheter, hållbara globala leverantörskedjor, universell utformning och tillgänglighet, arbetslivskriminalitet, arbetsmiljö och sysselsättningskrav, som tillsammans ska underlätta för upphandlande organisationer att leva upp till krav på social hållbarhet.

– Jag hoppas att de här pengarna som vi upphandlar för varje år – cirka 800 miljarder totalt och 200 miljarder inom bygg och anläggning – med en mer medveten upphandling kan göra samhällen bättre både för dem som bygger och bor där, och att de används på ett sunt och hållbart sätt, sade Ellionor Triay Strömvall, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten, på konferensen Byggforum.

Enligt henne behöver leverantörer leva upp till de sociala och miljömässiga hållbarhetskraven för att ”kunna vara med på tåget”.

– Vi hoppas att upphandlande organisationer kan vara grindvakter, så att oseriösa företag inte får anbud och kommer in på byggarbetsplatserna, sade Ellionor Triay Strömvall.

Enligt Upphandlingsmyndigheten är arbetsbrist en utmaning för bygg- och anläggningsföretag, därför behöver de även jobba med social hållbarhet när det gäller attityder och beteenden på arbetsplatsen för att behålla och rekrytera nya medarbetare.

Läs det nya stödet från Upphandlingsmyndigheten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev