Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Upphandlingsrisk identifierad för bygg- och anläggningsbranschen

Publicerad: 22 mars 2022, 10:30

Upphandling av byggande, drift, underhåll och reparationer av vägar, gator, järnvägar och tunnelbanor ingår i den nya riskbedömningen.

Foto: Getty Images/wabeno

Upphandlingsmyndigheten ser en hög risk för oskäliga arbetsvillkor vid upphandling av byggarbeten.

Ämnen i artikeln:

Byggbranschen

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Upphandlingsmyndigheten bedömer efter en ny kartläggning att det är hög risk för oskäliga arbetsvillkor vid upphandling av byggarbeten såväl som upphandling av byggande, drift, underhåll och reparationer av vägar, gator, järnvägar och tunnelbanor. Myndigheten lyfter samtidigt att upphandlande organisationer i vissa fall är skyldiga att ställa arbetsrättsliga villkor. Sådana villkor ska ställas om det är behövligt, det vill säga om det finns en risk för oskäliga arbetsvillkor vid utförandet av kontraktet. 

För att stötta upphandlande organisationer publicerar myndigheten nu även arbetsrättsliga villkor som kan användas för att säkerställa att leverantören erbjuder skäliga arbetsvillkor till arbetstagarna vid utförandet av kontraktet vid upphandling inom bygg och anläggning. Nivåerna för lön, semester och arbetstid har tagits fram i samråd med arbetsmarknadens parter med utgångspunkt i Byggavtalet mellan Byggnads (Svenska Byggnadsarbetareförbundet) och Byggföretagen och Väg- och banavtalet mellan Seko och Byggföretagen.  

Läs mer om arbetsrättsliga villkor för byggnadsarbeten 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev