Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Inköp och upphandling

Vision: Svårt för inköpare att upphandla hållbart

Publicerad: 24 februari 2021, 10:19

Ge upphandlare realistiska förutsättningar att arbeta med hållbar upphandling. Det kräver fackförbundet Vision.

Foto: Melpomenem/ Getty

Hög arbetsbelastning gör det svårt för upphandlare att arbeta strategiskt med hållbarhetsfrågor. Det visar en ny undersökning.


Många upphandlare har svårt att arbeta strategiskt med hållbarhetskrav vid inköp. Det visar svaren från 300 svenska upphandlare i kommuner, regioner och privat sektor i en enkätstudie som gjorts av fackförbundet Vision. Saker som anses bromsa det strategiska hållbarhetsarbetet hos upphandlare uppges vara hög arbetsbelastning, otydliga mål och brist på kompetensutveckling. 

I enkätstudien svarar 91 procent av de drygt 300 svarande att upphandling ska och bör användas i syfte att nå sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarhetsmål. 60 procent av de svarande uppgav att de gör ett sådant arbete i dag. Trots dessa siffror svarar 74 procent av upphandlarna att arbetsbelastningen är för hög för att ställa effektiva hållbarhetskrav. Många upplever också att de får driva hållbarhetsarbetet ensamma. 

”Arbetsgivare måste ge upphandlare realistiska förutsättningar att arbeta med hållbar upphandling. Många av våra medlemmar upplever att de arbetar ensamma, eller tycker att krav och riktlinjer är otydliga. Upphandlare är engagerade och kunniga – de måste mötas upp med goda förutsättningar och tydliga politiska ambitioner”, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, i en kommentar till studien.

Läs ”Hållbara krav - Upphandlares viktiga roll i lokalt hållbarhetsarbete” 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.