Lag & Rätt ger dig all ny miljölagstiftning från Sverige och EU varje vecka. Du får också nyheter och expertkommentarer om lagstiftning, domar, standarder och annat som du behöver ha koll på. Lag & Rätt finns även som tryckt och/eller digital utgåva. Som prenumerant på den tryckta/digitala utgåvan får du tillgång till tjänsten Experthjälpen.
Lag och rätt
Förra året presenterade två stora utredningar sina slutsatser kring miljöprövning och tillståndsprocesser. Aktuell Hållbarhet erfar nu att regeringen ska tillsätta en ny utredning och jobbar för att ta fram de nya utredningsdirektiven.
Lag och rätt
Sedan McDonalds och Stockholms stad började tvista om förpackningsavfallet i det ärende som nu är avgjort, har lagstiftningen om verksamheters förpackningsavfall förtydligats. Här är vad som gäller nu enligt Naturvårdsverket.
Lag och rätt
Nästan 470 miljarder svenska kronor. Det är det ekonomiska värdet av alla miljöskador som Rysslands invasion av Ukraina hittills har kostat. Aktuell Hållbarhet fick en intervju med Maksym Popov, som har en central roll för att ställa ryssarna till ansvar för miljökrigsbrott och ekocid i Ukraina.
Lag och rätt
Skogsstyrelsen har sen drygt ett år tillbaka erbjudit skogsbolag att ta bort data om nyckelbiotoper från myndighetens karttjänster. Nu tar Naturskyddsföreningen fram storsläggan och drar myndigheten inför rätta. I centrum står ett relativt okänt EU-direktiv som möjliggör stämningen.
Lag och rätt
De anmälde marknadsföringen av Svenskt Vattens Revaq-certifierade avloppslam som vilseledande miljöreklam. Efter nästan tio månader frågade de myndigheten vad som händer och fick ett mejlat standardsvar. I en debattartikel i Aktuell Hållbarhet skriver de att de är ”rejält förbannade”. Nu svarar Konsumentverket på kritiken.
Lag och rätt
Naturvårdsverket fick för ett år sedan ett regeringsuppdrag om att uppdatera riksintressen för naturvård, för att möjliggöra byggande. Men enligt myndigheten har tiden varit för knapp för att slutföra arbetet, som ännu pågår.
Lag och rätt
En svensk kvinnlig toppchef åtalas för misshandel av en servitris i centrala Stockholm. Ett bråk om en beställning spårade ur och ledde till situationen. Kvinnan som nu åtalas är också styrelseordförande i ett bolag inom hållbarhetsområdet.
Biologisk mångfald
Det är inte bara PM Nilsson som tyckte det var okej att fiska ål olagligt. Även i domstolar förekommer inställningen att tjuvfiske inte är en så allvarlig brottslighet. Det säger Henrik Svedäng till Aktuell Hållbarhet efter att statsministerns statssekreterare först förnekat och sedan erkänt för polisen att han fiskat ål utan särskilt tillstånd.