Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Lag & Rätt ger dig all ny miljölagstiftning från Sverige och EU varje vecka. Du får också nyheter och expertkommentarer om lagstiftning, domar, standarder och annat som du behöver ha koll på. Lag & Rätt finns även som tryckt och/eller digital utgåva. Som prenumerant på den tryckta/digitala utgåvan får du tillgång till tjänsten Experthjälpen.
Lag och rätt
Det finns ingen myndighet i Sverige som har miljöbalkstillsyn på utländsk trupp på svensk mark, exempelvis Nato-styrkor.
– Händer det en olycka vet vi inte vilka kemikalier vi har att göra med eller hur det ska hanteras, säger Carl Schlyter, kampanjledare för systemförändring och klimat på Greenpeace, till Aktuell Hållbarhet.
Lag och rätt
Ingen särskild lagändring för tillståndsansökningar med stor klimatnytta, däremot en platsvalsregel där klimatnytta ska väga tungt. Det är några av utredningens förslag som presenterades under onsdagsförmiddagen.
Lag och rätt
Nästan var femte kommun ställer miljökrav vid markanvisning för att driva på hållbarhetsarbetet. Men mer än dubbelt så många menar att det inte är möjligt – och hänvisar till en sju år gammal lag.
Lag och rätt
Den lagstiftning om hållbara företagsgenomlysningar som EU-kommissionen föreslagit är mer ambitiös än de nationella lagar som tagits fram inom unionen. Det säger EU:s justitiekommissionär Didier Reynders till Aktuell Hållbarhet och avfärdar kritiken från miljö- och människorättsorganisationer.
Lag och rätt
Naturvårdsverket redovisar i dag tillsammans med Domstolsverket och Länsstyrelsen sin insamlade statistik och analys av miljötillståndsprövningarna under förra året, ett uppdrag man fått av regeringen och som nu genomförts för andra året i rad. Siffrorna visar att den genomsnittliga tiden för ett avgörande är 1,5 år – eller 2,5 år om målet överklagas. En sak som sinkar prövningen är att ansökningarna ofta inte är kompletta när de kommer in.
Lag och rätt
Det stämmer inte att EU-kommissionen öppnat en andra remissrunda kring lagförslaget för hållbara företagsgenomlysningar – due diligence. Det hävdar nu kommissionen och får stöd av Swedwatch.
Men Erik Lidman på Handelshögskolan håller inte med.
Lag och rätt
Förslaget på obligatorisk due diligence inom hållbarhetsområdet ställer inte några nya krav på miljöarbete och socialt ansvar, menar två storbolag. Däremot väcker EU-kommissionens förslag frågor om hur arbetet ska redovisas och följas upp.
Lag och rätt
Ännu är ekocid inte något internationellt brott. Men Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, har redan antagit en ny policy för prioritering av miljöbrott som kan komma att tillämpas för första gången i Ukraina. Det säger Simon Holmström som driver ekocidfrågan i Nordiska rådet.