Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Åklagaren efter batteridomen: Egenkontrollen fungerar inte

Publicerad: 12 mars 2021, 10:54

Batterier grävdes ner på olika fastigheter i Mellansverige istället för att tas om hand på miljöriktigt sätt. Nu har två av personerna fått fängelse.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Egenkontrollen fungerar inte. Det konstaterar Helena Eckerrot-Flodin, miljöåklagare i målet om skandalen där stora mängder så kallad ”black mass” med tungmetaller från gamla batterier grävts ner på olika fastigheter i bland annat Örebro. Hovrätten mildrade delvis påföljderna.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Om lagstiftaren verkligen vill komma åt avfallsbrottsligheten måste man fundera på om systemet med egenkontroll ska fortsätta. Det säger miljöåklagare Helena Eckerrot-Flodin efter att dom fallit i hovrätten i det så kallade batterimålet som hon drivit, där stora mängder så kallad ”black mass” med tungmetaller från gamla batterier grävts ner på ett stort antal fastigheter i trakten kring Örebro.

- Om du har gjort fel ska du räcka upp handen. Allt är verksamhetsutövarens ansvar. Tillsynsmyndigheterna har ju inget eget kontrollansvar. Det bygger hela miljölagstiftningen på, säger Helena Eckerrot-Flodin till Aktuell Hållbarhet. 

Hon kan i dag inte säga om hon är nöjd med domen då det finns mycket lite rättspraxis på området, enligt henne på grund av att avfallsbrottslighet är nästan omöjlig att upptäcka. I det här fallet upptäcktes brottsligheten enligt henne på grund av ”ren tur” då en jordsorteringsanläggning upptäcktes som saknade tillstånd och det noterades att en person som tidigare figurerat i liknande sammanhang var inblandad. Att utreda brotten har enligt henne krävt mycket stora resurser.

- I avfallsbranschen är det oerhört lätt att tjäna pengar om man inte är seriös. Det är väldigt dåliga kontroller och det är oerhört lukrativt, säger hon.

I tingsrätten dömdes alla fyra personer till fängelse mellan ett och fyra år för grova miljöbrott och fick näringsförbud. Göta hovrätt behåller straffen tre respektive 2,6 års fängelse samt näringsförbud för grovt miljöbrott för två av personerna medan de andra två får brottsrubriceringen mildrad till miljöbrott och straffet sänkt till villkorlig dom och böter och beslutet om näringsförbud upphävt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev