Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Cementa ansöker om tillstånd i tre år

Publicerad: 27 september 2021, 09:44

I väntan på den nya lagstiftningen har Cementa lämnat in sin tillfälliga ansökan - om brytning i tre år.

Foto: TT

Cementa söker nu ett treårigt tillstånd enligt den kommande lagstiftningen om tillfälligt tillstånd för kalktäkt. Regeringen har föreslagit den nya lagstiftningen efter att Cementas ansökan om att bryta kalk i Slite på Gotland efter den 31 oktober i år har avvisats av Mark- och miljööverdomstolen, då den ansetts för dålig.


Ämnen i artikeln:

Tillståndsprövning

I väntan på att riksdagen ska fatta beslut om ny lagstiftning för att lösa problemet med Cementas uteblivna tillstånd efter 31 oktober, har bolaget nu lämnat in sin ansökan om tidsbegränsat tillstånd enligt den kommande lagstiftningen.  

Bolaget söker nu vad de själva kallar ett ”akut” tillstånd i tre år men som inte överskrider den redan tillståndsgivna brytningsvolymen i täkten, i det tillstånd som upphör i november.

”Det handlar dels om att ge rimliga förutsättningar för den praktiska hanteringen med att fasa in kalksten från Nordkalk, och ge utrymme för de myndighetsgodkännande som krävs. Dels om att medge tid för att en ansökan till mark- och miljödomstolen för ett kortare tillstånd om 3–5 år ska kunna behandlas”, säger Cementa i en kommentar på att bolaget nu söker tillstånd för så länge som tre år. 

Enligt bolaget är det övergripande syftet att minska risken för allvarliga störningar i svensk cementförsörjning under de kommande åren. Dessutom skulle ett treårigt tillstånd enligt bolaget också göra att lastbilstrafiken med kalksten från Nordkalk kan hållas på en betydligt lägre nivå samt att det med en mindre pressad infasning blir lättare att säkerställa en god kvalitet på slutprodukterna.

Samtidigt som Cementa söker det tillfälliga tillståndet uppger bolaget att man påbörjat arbetet med en ansökan om ett långsiktigt tillstånd. Enligt bolaget kommer samråd med myndigheter att hållas i början av 2022 och den långsiktiga ansökan ges in till mark- och miljödomstolen senare under 2022.

Läs hela ansökan med alla bilagor på regeringens webbplats

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Tillståndsprövning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.