Lag och rätt
Cementas tillstånd överklagas
Publicerad: 19 november 2021, 10:06
Regeringen säger att grundvattenfrågan är hanterad i det tillfälliga tillståndet. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Cementas tillfälliga miljötillstånd i Slite beslutades igår av regeringen men överklagas av två miljöorganisationer.
Ämnen i artikeln:
MiljörättRegeringen beviljar tillstånd till Cementa enligt den så kallade Cementa-lagen för att bryta ut den återstående volymen kalksten i det miljötillstånd som löpte ut den 31 oktober. Det tillfälliga tillståndet gäller fram till och med den sista december 2022 och innebär enligt regeringen att allvarliga samhällskonsekvenser undviks på kort sikt.
Både Naturskyddsföreningen och Greenpeace meddelar att de kommer att överklaga tillståndsbeslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.
”Vi bedömer att vi har goda utsikter att få beslutet upphävt med tanke på de allvarliga riskerna för både miljön och rättssäkerheten. Gör vi inget riskerar vi att detta öppnar upp för att andra företag också ska få anpassade lagar, slippa ta miljöhänsyn och bedriva miljöskadlig verksamhet”, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen, i en kommentar.
Som Aktuell Hållbarhet tidigare berättat anser Naturskyddsföreningen att cementbristen redan är löst.
”Cementa har redan tecknat avtal med Nordkalk, som ligger 15 kilometer från Slitefabriken, om att leverera tillräckliga mänger kalksten för att försörja Sverige med cement i sex år. Med den informationen faller hela behovet av undantagslagen”, säger Oscar Alarik.
Maria Sunér, vd för Svemin, är av en annan uppfattning och säger i en kommentar att ”Politiken vill alltså att Sverige – på bara ett år – ska ställa om till importberoende”. Samtidigt lyfter Svemin fram osäkerheten som följer av att regeringens beslut kan överklagas – vilket alltså också kommer att ske.