Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Det säger Mark- och miljööverdomstolen om Preemraff

Publicerad: 15 juni 2020, 12:18


Mark- och miljööverdomstolen kom på måndagen med sitt yttrande till regeringen om huruvida utbyggnaden av Preemraff kan tillåtas.


Regeringens tillåtlighetsprövning av utbyggnaden av Preems raffinaderi Preemraff i Lysekil är den första som kommer att ske enbart av klimatskäl. Inför regeringsprövningen har Mark- och miljööverdomstolen på måndagen yttrat sig till regeringen. Enligt domstolen kan verksamheten vid anläggningen tillåtas.

Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, konstaterar att en central fråga är anläggningens koldioxidutsläpp. En fråga där Naturskyddsföreningen har yrkat att miljöbalkens så kallade stoppregel ska användas. Men enligt MÖD kan inte stoppregeln tillämpas på en verksamhet som ingår i EU:s utsläppshandelssystem för växthusgaser och inte heller klimatlagen har någon rättsverkan vid prövning av tillstånd till enskilda verksamheter. 

”Domstolen anser också att klimatmålen som beslutades av riksdagen 2017 inte innebär någon förändring av de krav som kan ställas på koldioxidutsläpp vid prövning av tillstånd till enskilda verksamheter som ingår i utsläppshandelssystemet”, skriver MÖD i en kommentar till domen.

Det är regeringen som till slut ska besluta i frågan om Preemraffs utbyggnad ska tillåtas. Beroende på regeringens beslut ska MÖD därefter antingen avslå ansökan eller besluta om miljövillkor för anläggningen.

Läs MÖD:s yttrande  

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News