Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

EEB: Miljöbrott ska inte löna sig

Publicerad: 13 december 2021, 10:42

I morgon tisdag väntas EU-kommissionen presentera nytt förslag till miljöbrottsdirektiv.

Foto: andriano_cz

Både miljöorganisationer och EU-kommissionen känner till dagens luckor och kryphål i miljöbrottslagstiftningen. I morgon väntas EU-kommissionens förslag till revideringar. EEB hoppas på skärpta straff, ökat straffansvar och glasklara definitioner.


Ämnen i artikeln:

JuridikEu-kommissionenEebMiljöbrott

I morgon tisdag förväntas EU-kommissionen presentera sitt förslag till reviderat miljöbrottsdirektiv. EEB, de europeiska miljöorganisationernas paraplyorganisation, kräver en starkare lagstiftning och att kommissionen täpper till dagens kryphål.

”EU behöver skicka en tydlig signal att det inte lönar sig att skada miljön och att sådana brott bestraffas i alla EU-länder. Morgondagens förslag måste åtgärda de brister som finns i befintliga miljöbrottsdirektivet”, säger Francesca Carlsson, jurist vid EEB, i en kommentar.

Organisationen vill se skärpta minimistraff, ökat brottsansvar för företag, att reglerna ska omfatta diffusa utsläpp och olagligt grundvattenuttag, att ekocid ska betraktas som ett brott och att statistikinsamlingen över miljöbrotten ska förbättras.

”Nuvarande miljöbrottsdirektiv har misslyckats med att sätta en lägsta nivå som förhindrar miljöbrott från att ske i Europa. Det är hög tid att få till stånd glasklara juridiska definitioner och riktlinjer för rättsligt samarbete för att upprätthålla lagen, skärpt brottsansvar och verkligt avskräckande straffsanktioner”, säger Francesca Carlsson.

I dag är det bara de aktiviteter som explicit har listats i direktivet som är miljöbrott. Både EEB och EU-kommissionen har i egna rapporter tidigare konstaterat att det finns en rad brister och luckor i lagstiftningen.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.