Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Energimyndigheten JO-anmäls för deltagande i Preem-kampanj

Publicerad: 6 februari 2020, 10:35

Tidningen ETC JO-anmäler Energimyndigheten för deras medverkan i artiklar betalda av Preem.

Tidningen ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson JO-anmäler Energimyndigheten sedan myndigheten deltagit i en kampanj avsedd att påverka den uppmärksammade tillståndsprövningen av utbyggnaden av raffinaderiet Preemraff i Lysekil.


Det handlar om en så kallad native-annons, det vill säga en annons som liknar en tidningsartikel, som publicerats i tidningarna Expressen och Dagens Nyheter. 

”Vilket haveri. Du måste själv se Preems kampanj för att förstå hur den passerar alla gränser. Den bygger inte på fakta, utan på dina känslor. Att du kan komma att tvingas fly ditt hem. Att din familj inte längre är säker. Att du inte har mat och vatten till dina barn”, skriver Andreas Gustavsson i en ledare i dag.

Enligt Andreas Gustavsson har Energimyndigheten en bärande roll i Preems kampanj, där så kallade preppers intervjuas om hur de förbereder sig för ett samhälle utan elektricitet och drivmedel, följt av citat av Preem och sedan Energimyndigheten ”för att ge det hela en seriös, sanktionerad prägel”.

Energimyndigheten var fullt medvetna om att skribenten tog kontakt med dem på uppdrag av Preem och att artikeln skulle publiceras i bolagets egna kanaler och på Expressen.se, säger myndighetens presschef Ola Westberg i dag till tidningen Resumé. 

”Att informera om drivmedelsberedskap ingår i vårt uppdrag som myndighet och vi såg inget konstigt med att ställa upp på intervjun”, säger Ola Westberg.

Hur ser ni på att bidra med informationen i Preems marknadsföring?

”För oss är det ingen skillnad om vår information ses i kundtidningar eller annan redaktionell form. Men vi hade önskat att vi hade fått lite fylligare information om kontexten”. 

Vad är det som är problematiskt med framställningen?

”Det avböjer jag att kommentera.”

Hur ser ni på en eventuell JO-anmälan?

”Vi konstaterar att Andreas Gustavsson säger att han avser göra en anmälan. Det återstår att se, i så fall får se se i fall JO kommer att ta upp ärendet”, säger Ola Westberg till Resumé.

 

Lyssna på diskussionen om Preems utbyggnadstillstånd på konferensen Nytt om miljörätt den 5 mars. 

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.