onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

EU-domstolen i förhandsavgörande om svenskt mål: Så ska artskyddet tolkas

Publicerad: 8 mars 2021, 10:34

EU-domstolen. Foto: Wikimedia commons

EU-domstolen har nu kommit med det slutliga avgörandet om hur EU:s artskydd ska tolkas i den svenska skogen. Det är mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt som har begärt ett förhandsavgörande.

Ämnen i artikeln:

Mark- och miljödomstolenBiodiversitet

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


EU-domstolen har kommit med sitt slutliga förhandsavgörande på begäran av mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt om hur EU:s art- och habitatskyddsdirektiv ska tolkas. Naturskyddsföreningen säger i en kommentar att domen innebär ett underkännande av den svenska tillämpningen av artskyddet och förmodligen kommer få stora konsekvenser för skogsbruk och andra markintensiva verksamheter.

Domen handlar bland annat om hur begreppet ”avsiktligt dödande” ska tolkas för verksamheter som till exempel skogsbruk. I målet strider Föreningen Skydda Skogen med flera mot Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Efter att ett förslag på förhandsavgörande publicerats av EU-domstolens generaladvokat i september sade Helene Lindahl, handläggare för artskyddsfrågor på Naturvårdsverket, att den svenska tillämpningen av art- och habitatdirektivet skulle kunna behöva skärpas, bland annat för att förbudet mot dödande av EU-listade arter skulle gälla även på individnivå. Naturvårdsverket vill ännu inte uttala sig om vad det slutliga avgörandet innebär.

Är det någon skillnad jämfört med generaladvokatens utlåtande?

– Det är vissa skillnader, men det kräver lite av en analys att tolka vad det innebär i praktiken, den analysen är vi inte färdiga med, säger Helene Lindahl, handläggare för artskyddsfrågor på Naturvårdsverket, till Aktuell Hållbarhet.

Kan den här domen innebära att svenskt artskydd kan behöva skärpas?

– Domstolen trycker på att det förebyggande arbetet är viktigt, men i övrigt behöver vi analysera domen vidare, det här är rätt så komplext, säger hon.

Läs domen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev