Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

EU-kommissionen: Hållbara produkter ska bli norm – presenterar stort lagpaket

Publicerad: 31 mars 2022, 09:32

Frans Timmermans är vice ordförande för EU-kommissionen och ansvarig för EU:s gröna giv.

Foto: Julien Warnand

EU-kommissionen lägger fram ett lagpaket inom ramen för den gröna given som ska främja cirkulära affärsmodeller och få hållbara produkter att bli norm.
”Det är dags att göra upp med den slit-och-släng-modell som är så skadlig för vår planet, vår hälsa och vår ekonomi”, säger Frans Timmermans, vice ordförande för EU-kommissionen, i en kommentar.

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenCirkulär Ekonomi

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Totalt består paketet av tre åtgärdsområden där kommissionen föreslår nya regler och strategier som ska göra ”nästan alla fysiska varor” på EU-marknaden mer miljövänliga, cirkulära och energieffektiva under hela livscykeln. Åtgärderna har tidigare aviserats i EU-kommissionens handlingsplan för den cirkulära ekonomin.

Det handlar om ett förslag till förordning om ekodesign för hållbara produkter som utvidgar det nuvarande regelverket. Här återfinns bland annat nya regler som ska göra konsumenter bättre skyddade mot grönmålning. 

Därtill presenteras en ny strategi för mer hållbara, reparerbara, återanvändbara och återvinningsbara textilier. Strategin ska se till att textilprodukter som når EU-marknaden år 2030 har en lång livslängd och kan återvinnas. Produkterna ska inte innehålla farliga ämnen och tillverkats med respeket för sociala rättigheter och miljön, tillägger kommissionen.

Den tredje åtgärden i paketet omfattar den inre marknaden för byggprodukter. Detta i form av en översyn av det befintliga regelverket. Översynen kommer enligt EU-kommissionen att skapa ett ramverk för hur man ska bedöma och informera om byggprodukters miljö- och klimatpåverkan.

Läs EU-kommissionens föreslagna förordning om ekodesign för hållbara produkter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev