Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Forskargrupp: Krävs bindande lagstiftning för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030

Publicerad: 4 mars 2022, 10:27

Bild 1/2  För att nå Agenda 2030-målen krävs internationell lagstiftning och uppföljning, enligt forskarna.

Foto: Getty

Det krävs ny bindande lagstiftning om världen ska nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030, enligt en forskargrupp på Örebro universitet.


Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Uppmaningen framförs av forskargruppen i en ny bok. Totalt har tio forskare bidragit med olika kapitel i boken, som fokuserar på att rådande lagar och regler kopplade till hållbarhetsmålen i Agenda 2030 är tandlösa.

– Vi tar ett grepp om hållbarhetsmålen från ett rättsligt perspektiv. Man kan inte tvinga ett företag eller en stat att vara hållbar, däremot skulle vi kunna hålla dem som exempelvis bryter mot mänskliga rättigheter ansvariga. Problemet är att den lagstiftning som finns på plats inte kan genomdrivas ordentligt, säger Mais Qandeel, forskare i rättsvetenskap på Örebro universitet, som är en av redaktörerna för boken.

Det krävs därför bindande lagstiftning kopplade till hållbarhetsmålen i Agenda 2030, konstaterar forskargruppen. I många fall är det avsaknaden av internationellt bindande ramverk som gör det i praktiken omöjligt att utkräva ansvar från bolag som exempelvis orsakat stora skador på miljön. 

– Vi har internationella konventioner som ratificerats av många länder, men efterlevnaden av dessa åtaganden är en helt annan historia. När det gäller implementeringen är det mycket som återstår. 

Vad hoppas ni att utgivningen av den här boken, som omfattar tre års forskning, ska få för effekt?
– Vi önskar såklart att världen når hållbarhetsmålen inom ramen för Agenda 2030, men det är inte särskilt troligt. Den här boken är mer av en kritik från ett rättsligt perspektiv, om vi verkligen vill nå målen så måste lagstiftningen ändras för att kunna implementeras ordentligt. 

 

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.