Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Fortsatt spel på Boovallen efter prejudicerande dom

Publicerad: 16 december 2020, 15:29

Bovallen i Nacka utanför Stockholm slipper bygga bullerplank och kan fortsätta sin verksamhet med vissa tidsbegränsningar efter dom i Mark- och miljööverdomstolen.

Foto: Nacka kommun

Efter dom i Mark- och miljööverdomstolen slipper Nacka kommun bygga bullerplank runt fotbollsplanerna på Boovallen. Beskedet har betydelse för idrottsrörelsen i hela landet.


Ämnen i artikeln:

Mark- och miljööverdomstolen

Under lång tid har fotbollsspelande på Bovallen i Nacka utanför Stockholm varit ett hett ämne. Grannar har störts på kvällar och helger. Idrottsrörelsens har upprörts av att barns lek och idrott har betraktas som buller. Frågan har tagit sig hela vägen till Mark- och miljööverdomstolen som nu har sagt sagt sitt. 

Mark- och miljööverdomstolen har bedömt att buller från en så omfattande verksamhet som bedrivs på Boovallen, intill ett bostadsområde, ger upphov till en sådan olägenhet för människors hälsa som avses i miljöbalken. 

Tiderna inom vilka idrottsverksamheten får pågå ska därför begränsas. Mark- och miljööverdomstolen anser att tidsbegränsningar som miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutat om i nuläget är rimliga, tillräckliga och ska kvarstå. Det innebär att organiserad verksamhet inte får ske under juli månad och att verksamheten ska sluta senast 21.30 på vardagar och 20.00 på lördagar, söndagar och helgdagar.

Enligt det överklagade beslutet skulle kommunen även bygga bullerskydd för att begränsa olägenheterna. Kostnaderna för bullerskydden har uppgetts vara mellan 4,5 miljoner och 12 miljoner kronor. 

Men domstolens bedömning är att ett bullerskydd ger en begränsad effekt på denna plats och har därför ansett att det inte är en miljömässigt motiverad och rimlig åtgärd i detta fall.

”En annan fråga har varit om de riktvärden som finns i Naturvårdsverkets vägledning om industribuller ska användas. Vi har bedömt att de inte passar för buller från idrottsanläggningar”, säger säger hovrättsrådet Ulf Wickström i en kommentar.

Läs domen om Boovallen och buller  

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.