fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Framtidslöftet H2 Green Steel blir en av Sveriges största utsläppare

Publicerad: 7 februari 2022, 10:10

H2 Green Steel kan komma att prövas av regeringen på grund av bland annat stora koldioxidutsläpp. Foto: Skärmdump / Naturvårdsverket

Naturvårdsverket har skickat en underrättelse till regeringen om att projektet H2 Green Steel i Boden innebär en risk för en betydande miljöpåverkan. Något som gör att regeringen kan komma att pröva verksamheten.

Ämnen i artikeln:

KlimatavtalNaturvårdsverketRegeringenMiljörättKlimatanpassning

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Även om det planerade stålverket H2 Green Steel i Boden minskar koldioxidutsläppen med 95 procent per ton stål jämfört med konventionell ståltillverkning blir utsläppet i absoluta tal så stort att Naturvårdsverket nu underrättar regeringen om en risk för betydande miljöpåverkan. Det är något som myndigheten har en skyldighet att göra enligt 17 kap. 5 § första stycket i miljöbalken och innebär att regeringen kan besluta att pröva tillåtligheten för anläggningen på samma sätt som man gjorde i fallet Preemraff Lysekil. I det fallet drog dock bolaget tillbaka sin ansökan innan regeringen beslutat om tillåtligheten.

– Fullt utbyggd ska anläggningen producera 5 miljoner ton stål, lika mycket som hela den svenska stålproduktionen i dag. Den ska tillverka lika mycket vätgas som hela världen producerar i dag. Så det var självklart att underrätta regeringen, även om vi inte har gjort något ställningstagande i sak, säger Stefan Nyström, avdelningschef vid klimatavdelningen på Naturvårdsverket, till Aktuell Hållbarhet.

När den är fullt utbyggd 2030 blir anläggningen enligt Stefan Nyström bland de tio största punktutsläpparna av koldioxid i Sverige, med ett utsläpp på en halv miljon ton koldioxid per år. Det finns inte heller någon plan att på kort sikt ersätta naturgasen med biogas. Trots det är Stefan Nyström mycket positiv till anläggningen.

– Det här är en anläggning som å ena sidan ökar Sveriges utsläpp, och å andra sidan är extremt anpassad för att minska utsläppen i världen, säger Stefan Nyström.

Läs underrättelsen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev