Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

H2 Green Steel får grönt ljus till nytt stålverk i Boden

Publicerad: 1 juli 2022, 09:45

Modell av det framtida stålverket i Boden.

Foto: H2 Green Steel

Nu får bolaget ta sina första spadtag. Tillstånd och villkor för själva driften av stålverket får bolaget dock vänta på.


Ämnen i artikeln:

Mark- och miljödomstolenTillståndsprövning

Mark- och miljödomstolen i Umeå har beslutat i en rad frågor som rör H2 Green Steels nya stålverk som de vill bygga i Boden. Bolaget får nu påbörja byggandet av stålverket och de har även fått art- och biotopskyddsdispens och tillstånd för vattenverksamhet i form av bortledande av vatten. Anläggningen beskrivs som det första stålverket som byggs i Europa på 50 år.

”Det är ofrånkomligt att anläggandet av ett stort stålverk innebär ett ingrepp i naturmiljön och att arter som finns i området påverkas. En så pass stor verksamhet kommer även att påverka närboende både när stålverket anläggs och vid drift. Att bolaget kunnat visa att de kan och ska vidta olika skyddsåtgärder för att undvika alltför stora störningar är en viktig faktor som gör att de kan få bifall till yrkandet om byggnadsdom”, säger chefsrådmannen Katarina Brodin, i en kommentar.

Nu när dessa delar meddelats av domstolen kommer handläggningen att fortsätta. Nästa del handlar om tillstånd för driften av stålverket med tillhörande villkor.

I ansökan ingår en årlig tillverkning av maximalt fem miljoner ton stålprodukter, 280 000 ton vätgas och 4,2 miljoner ton järnsvamp.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.