söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Här är nya miljölagarna som börjar gälla 1 juli

Publicerad: 30 juni 2022, 09:15

Nya lagar träder i kraft den 1 juli 2022.

Foto: Getty Images

Halvårsskifte den 1 juli, och med det nya lagar som börja gälla. Här sammanställer vi lagändringarna inom hållbarhetsområdet.

Ämnen i artikeln:

SverigeRysslandEu-kommissionenJuridikÅteranvändningCirkulär EkonomiGruvbrytningGruvorKolOljaNaturgasBekämpningsmedelSaneringAvlopp

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Nu är det den 1 juli och det innebär att en rad nya lagar och regler träder i kraft. På mobilitetssidan ändras nedsättningen av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar. Nu utgår nedsättningen från bilens miljöteknik i stället för närmast jämförbara konventionella bil.

För att gynna den cirkulära ekonomin sänks momsen på reparation av skor, cyklar, lädervaror, kläder och hushållslinne från 12 till 6 procent. Utvinning av kol, olja och naturgas förbjuds och utvinning i alunskiffer begränsas.

På den finansiella sidan träder hållbarhetsmålen för Sjätte AP-fonden i kraft i morgon. För djurplågeribrott kommer det nu finnas ytterligare en brottsrubricering för de grövsta brotten som kan ge fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Redan för en månad sedan skärptes bonus-malus genom att både den nedre och högre gränsen sänktes, från 90 till 75 och 130 till 125 gram koldioxid per kilometer. Dessutom skärptes kraven vid upphandling så att en minimiandel av fordonen måste vara miljöanpassade. Fjärrkyle- och fjärrvärmekunder fick rätt att styra och minska sin energianvändning, och överträdelse mot förbud att använda bekämpningsmedel ger numera en sanktionsavgift.

Så tidigt som i mars fick vi en ny saneringsförordning för att förekomma den statsstödsgranskning som EU-kommissionen initierat mot Sverige på saneringsområdet. Det blev även möjligt att plötsligt anmäla en ändring av avloppsreningsverksamhet, en tillfällig ändring som gjordes på grund av en eventuell bristande tillgång på preningskemikalier efter Rysslands invasion av Ukraina.

Läs om alla lagändringar som träder i kraft 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev