Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

HD nekar Cementa prövningstillstånd

Publicerad: 26 augusti 2021, 09:35

Cementa arbetar på en ansökan om ett kortare tillstånd till kalkstensbrytning men det är tveksamt om de hinner i tid.

Foto: Tobias Wallström / TT

Cementa arbetar på en ansökan om kortare tillstånd till kalkstensbrytning och menar att en sådan ansökan kan gå snabbare. Men det är tveksamt om det går fortare och om de kommer att hinna.


Ämnen i artikeln:

JuridikByggbranschenMark- och miljödomstolenPrövningsärenden

Beslutet från Mark- och miljööverdomstolen står fast, det framgick i går när Högsta Domstolen meddelade att de inte tar upp fallet till prövning. Cementa uppger att de arbetar på en ansökan om ett kortare tillstånd till kalkstensbrytning som kan komma på plats snabbare. Om regeringens aviserade lagändring för ytterligare åtta månaders kalkstensbrytning kommer på plats har bolaget knappt tio månader på sig att få ett nytt tillstånd. Det är tveksamt om de kommer hinna.

– Visserligen blir miljöingreppen mindre för ett kortare tillstånd så i nån bemärkelse kan det vara lättare att få tillstånd, men prövningsprocessen är densamma och i det här infekterade fallet kommer sannolikt någon sakägare att överklaga, säger Åke Mauritzson, handläggare på Länsstyrelsen i Gotland, till Aktuell Hållbarhet.

Den samrådsprocess som Cementa genomförde senast fick indirekt kritik av Mark- och miljööverdomstolen för att ha underskattat området som påverkas av verksamheten och sakägarkretsen. Den måste göras om, sen kan en ny prövning inledas i domstol med remisser, kungörelse, kallelse till huvudförhandling, huvudförhandling och ett par månader för domstolen att skriva sin dom. 

Det känns som att sannolikheten för att Cementa ska hinna få ett nytt tillstånd på plats inom tio månader är väldigt låg?

– Ja sannolikheten är ju inte hög i alla fall, säger Åke Mauritzson.

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News