fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

H&M stäms i USA för grönmålning – ”skapar illusion av återvinning”

Publicerad: 26 augusti 2022, 09:19

Lögn att H&M:s kläder kan återvinnas, enligt stämningen Foto: Damian Dovarganes

H&M anklagas för att profitera på medvetna konsumenter och ägna sig åt greenwashing.

Ämnen i artikeln:

miljö kommunikation

SS

Sten Sjögren


H&M stäms för falsk marknadsföring kring hållbarhet i en amerikansk domstol. I en grupptalan från ett antal privatpersoner anklagas den svenska modejätten för omfattande grönmålning i syfte att tjäna pengar på den växande skaran av medvetna konsumenter. Det rapporterar nyhetskanalen Sustainable Fashion Forum och en rad internationella medier.

H&M anklagas för att skapa en illusion av att ”gamla kläder enkelt förvandlas till nya plagg och att kläderna inte kommer att hamna i soporna”. Det är missvisande enligt stämningen som hänvisar till att återvinningslösningar antingen inte finns eller inte är kommersiellt tillgängliga i stor skala för den stora majoriteten av H&M:s produkter. 

”Det skulle ta H&M mer än ett decennium att återvinna vad de säljer på några dagar,” hävdas det i stämningen.

I stämningen hänvisas också till en tidigare granskning av nyhetsbyrån Quartz. Enlit granskningen använde H&M hållbarhetsindexet Higgs för att framställa sina produkter som mer miljövänliga än vad de faktiskt är. Indexet har mötts av växande kritik, enligt Sustainable Fashion Forum.

Stämningen lämnades in den 22 juli och någon tidsplan för när målet tas upp har inte offentliggjorts. Det är oklart om stämningen kommer att leda till någon rättegång.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev