lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Hovrätten ändrar beslut i PFAS-målet – dömer inte ut skadestånd

Publicerad: 20 december 2022, 10:51

Peter Berglin, vd för Ronneby miljö och teknik, i hovrätten tidigare i år.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hovrätten för Skåne och Blekinge ändrar beslutet i målet om PFAS-förorenat vatten i Ronneby. I tingsrätten dömdes kommunala bolaget Ronneby miljö och teknik – nu slipper de skadeståndsansvar.

Ämnen i artikeln:

PFASVeckobrev

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


När tingsrätten förra året meddelade dom i målet om PFAS-förorenat dricksvatten i Kallinge i Ronneby kommun så dömdes det kommunala bolaget Ronneby miljö och teknik. Nu har Hovrätten för Skåne och Blekinge meddelat sin dom, och de gör en annan bedömning. Nu slipper det kommunala bolaget undan skadeståndsansvaret – enligt domstolen är det inte fastslaget att de personer som yrkat på skadestånd faktiskt drabbats av någon skada.

”Frågan för hovrätten har varit om kärandena har visat att de drabbats av fysisk personskada. Utgångspunkten för hovrättens prövning är att den som påstår personskada måste bevisa att det föreligger en skada”, säger hovrättsrådet Sofia Olsson i en kommentar.

”Hovrätten har kommit fram till att det på befolkningsnivå finns – mer eller mindre starkt – stöd för samband mellan exponering för PFAS och ökad risk för ett flertal sjukdomar och andra negativa hälsoeffekter. Risk för att drabbas av framtida skada utgör emellertid inte en fysisk personskada enligt hovrätten.

Hovrätten konstaterar vidare att de höga halter PFAS som uppmätts i kärandenas blod visserligen innebär en förändring av deras kroppar. Hovrätten anser däremot inte att kärandena har förmått bevisa att förändringen i sig utgör skada på kroppen”, skriver hovrätten i sitt beslut.

Tingsrättens dom överklagades av Ronneby miljö och teknik förra året – bland annat vände sig företaget emot tingsrättens bedömning att en förhöjd halt av PFAS i blodet i sig utgjorde personskada. Parterna har varit överens om att dricksvattnet innehållit förhöjda halter PFAS. Kemikalierna härstammar från brandskum som använts vid övningar på flygflottiljen F 17 i Kallinge.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev