onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Ingen miljötillsyn av Nato-styrkor på svensk mark – ”Noll koll – det är oseriöst”

Publicerad: 20 maj 2022, 09:43

Ingen utövar miljötillsyn på utländsk Nato-trupp som övar i Sverige. Efter flera år problemet inte ännu löst. På bilden överbefälhavare ÖB Micael Bydén tillsammans med amerikanska soldater på Säve flygfält under försvarsövningen Aurora 17 på Hisingen i Göteborg i september 2017. Foto: Henrik Brunnsgård/TT

Det finns ingen myndighet i Sverige som har miljöbalkstillsyn på utländsk trupp på svensk mark, exempelvis Nato-styrkor.
– Händer det en olycka vet vi inte vilka kemikalier vi har att göra med eller hur det ska hanteras, säger Carl Schlyter, kampanjledare för systemförändring och klimat på Greenpeace, till Aktuell Hållbarhet.


Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Det är nu ganska exakt sex år sedan riksdagen klubbade igenom värdlandsavtalet, som bland annat innebär att Sverige kan ta emot Nato-styrkor på svensk mark. I EU:s kemikalielagstiftning finns samtidigt

Läs vidare –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sajten
AH Direkt - omvärldsbevakning i din inkorg varje dag
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 4 495 kr/år (ex. moms) får du tillgång till alla våra digitala artiklar samt vår dagliga omvärldsbevakning som håller dig uppdaterad för bättre beslutsfattande. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev