fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Inget stopp av Cementas tillfälliga brytningstillstånd

Publicerad: 15 februari 2022, 14:14

Cementas kalkbrott på Slite. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Cementa får fortsätta kalkbrytningen på Gotland enligt regeringens tidsbegränsade tillstånd. Det beslutade Högsta förvaltningsdomstolen på tisdagen.

Ämnen i artikeln:

TillståndsprövningMiljörätt

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Sedan tidigare har Naturskyddsföreningen och Urbergsgruppen överklagat det tidsbegränsade tillstånd som regeringen gett till Cementa för kalkbrytning på Gotland till Högsta förvaltningsdomstolen. På onsdagen anslöt Greenpeace till parterna som begär en rättsprövning av regeringens beslut. 

Urbergsgruppen yrkade i sin överklagan även på att regeringens beslut inte ska gälla i avvaktan på ett avgörande i målet, så kallad inhibition. På tisdagen avslog Högsta förvaltningsdomstolen det yrkandet, vilket innebär att regeringens beslut fortsatt gäller. 

Målet är komplicerat och i det här skedet är det inte är möjligt att ”göra en tillräckligt säker bedömning av hur den slutliga prövningen kommer att utfalla”. Det saknas därför förutsättningar för att bestämma att regeringens beslut inte ska gälla tills vidare, sammanfattar Högsta förvaltningsdomstolen skälen för beslutet. 

”Det är i nuläget inte möjligt att säga hur lång tid handläggningen av målet kommer att ta”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen vidare i en kommentar.  

Regeringens tidsbegränsade tillstånd ger Cementa rätt att bryta kalk i Slite på Gotland till den sista december i år.

”Nu ligger vårt fulla fokus på att komma i mål med de nya tillståndsansökningarna med kort och lång tidshorisont som vi har startat. Här vilar nu även ett stort ansvar på alla inblandade myndigheter att verka för en mycket skyndsam framdrift och därmed säkerställa en långsiktig stabilitet för cementförsörjningen i Sverige”, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef och ansvarig för samhällskontakter i Cementa, i en kommentar till det nya beslutet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev