torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Järnbrytning i Pajala anses vara ett ”allt överskuggande allmänintresse”

Publicerad: 1 december 2022, 13:53

Järnmalm. Den aktuella gruvan i Pajala framställer dock så kallad järnslig, en mer finpulvrig form av järnmalm.

Foto: dt03mbb

För att gruvbolaget ska kunna få artskyddsdispens måste verksamheten klassas som ”allt överskuggande allmänintresse”. Det är en korrekt klassning av järnbrytningen i Pajala, menar Mark- och miljödomstolen i Umeå i den färska domen.

Ämnen i artikeln:

JuridikGruvbrytningToppnyheter fredag

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Kaunis Iron får miljötillstånd av mark- och miljödomstolen i Umeå att fortsätta och utöka sin verksamhet. Tillståndet gäller i 35 år och ger klartecken till en maximal årlig brytning av 10 miljoner ton järnmalm.

Gruvverksamheten bedöms påverka vattenkvaliteten och det biologiska livet, men dels inte tillräckligt mycket för att vara otillåten, dels anser domstolen att brytningen är ett ”allt överskuggande allmänintresse”, vilket gör att verksamheten kan få artskyddsdispens.

”Målet har varit mycket komplicerat och materialet ovanligt omfattande. Det har varit en utmaning för parterna och domstolen att hantera det. Domstolen har efter genomgången av allt material kommit fram till att ansökningshandlingarna och det som redovisats vid huvudförhandlingen och i skriftväxlingen är tillräckligt för att pröva ansökan i sak. Kaunis Iron AB har utifrån det visat att verksamheten kan tillåtas, men domstolen bedömer att det krävs omfattande och stränga villkor för att göra det”, säger rättens ordförande, rådmannen Emma Önneby, i en kommentar.

Domen anger bland annat att gruvbolaget ska upprätta ett omfattande restaureringsprogram för återställande av myrmark och biotopförbättrande åtgärder för ett område på 700 hektar.

För närvarande pågår även en rättsprocess om återkallande av det gamla miljötillståndet som tillhörde Northland Resources fram till deras konkurs. Det övertogs sedermera av Kaunis Iron och ligger till grund för dagens brytning. Den nu meddelade domen kan överklagas inom tre veckor till Mark- och miljööverdomstolen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev