Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Jonas Ebbesson: Ansvarslös klimatpolitik kan leda till klimatprocess mot staten

Publicerad: 1 november 2022, 09:57

I en debattartikel i Svenska Dagbladet varnar miljörättsprofessor Jonas Ebbesson för att rättsssystemet kan ta vid om den nya regeringen inte tar sitt klimatansvar.

Om inte politiken levererar på klimatområdet kan svenska staten hållas ansvarig i domstol. Det varnar Jonas Ebbesson, miljörättsprofessor vid Stockholms universitet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikKlimatlagMiljörätt

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Frågan om en klimatstämning mot svenska staten har väckts på senare år efter framgångar i andra länder och med hänvisning till att Sverige kan missa klimatmålen. Jonas Ebbesson hänvisar nu till att situationen blivit ännu mer graverande.

”Naturvårdsverket, Klimatpolitiska rådet och klimat­forskare har uttalat oro för att beslutade, genom­förda och planerade klimat­åtgärder inte är i närheten av att ta oss mot riksdagens klimatmål. Och regeringen flaggar nu för att de svenska utsläppen till och med ska öka, samtidigt som den hoppas att utsläppen ska minska någon gång i framtiden. Denna ansvarslösa attityd, där regeringen skjuter åtgärderna på framtiden, har underkänts av domstol både i Frankrike och Tyskland”, skriver Jonas Ebbesson i debattartikeln.

Enligt Jonas Ebbesson kan en domstol pröva om staten har brustit i sitt ansvar. Den kan också med stöd av klimat­lagen, Europa­konventionen och regerings­formen ålägga staten att genomföra utsläpps­minskningar av viss omfattning eller att redogöra konkret, års- eller periodvis, för hur de av riksdagen uppställda klimat­målen ska uppnås.

I debattartikeln tar han också upp det politiska argumentet att Sveriges utsläpp är små i ett internationellt perspektiv, ett argument som enligt honom inte befriat andra stater från ansvar i andra klimatprocesser.

Läs debattartikeln i Svenska Dagbladet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev