Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Jurister uttrycker stark oro över regeringens agerande i Cementafallet

Publicerad: 6 september 2021, 09:22

Regeringen har föreslagit en lagändring som i princip syftar till att ge Cementa möjlighet att bryta den kalksten som återstår i gamla miljötillståndet. Förslaget bryter mot svensk rätts- och förvaltningstradition, menar jurister.

Foto: Karl Melander/TT

Regeringens ingripande i Cementafallet kan liknas vid ”utvecklingen i ett antal EU-länder” där domstolars självständighet begränsats. Det menar jurister som granskat förslaget om att förlänga kalkstensbrytningen på Gotland med åtta månader.


Ämnen i artikeln:

JuridikMiljörättGruvorMark- och miljödomstolenPreem

Industrin ger grönt ljus till regeringens cementaremiss, medan juristerna totalsågar förslaget. Mark- och miljödomstolen i Vänersborg är enda domstolen på sändlistan och juridiska fakulteten vid Uppsala universitet är enda lärosäte

Läs vidare –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sajten
AH Direkt - omvärldsbevakning i din inkorg varje dag
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 4 495 kr/år (ex. moms) får du tillgång till alla våra digitala artiklar samt vår dagliga omvärldsbevakning som håller dig uppdaterad för bättre beslutsfattande. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News