Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Klimatkrisen når Norges Högsta domstol

Publicerad: 4 november 2020, 10:10

Ett unikt rättsfall i Norges Högsta domstol kan få stora konsekvenser för möjligheten att borra efter olja i Arktis.


I dag inleds unika förhandlingar i Högsta domstolen i Norge. Det är den norska staten som står till svars för oljeborrningar i Arktis. På den andra sidan i rättsfallet står miljöorganisationerna Natur og Ungdom och Greenpeace Norden. 

Det som i första hand ska prövas är miljöparagraf 112 i den norska grundlagen som fastställer alla människors rätt till en hälsosam miljö och ålägger regeringen att säkra denna rättighet också för kommande generationer. Dessutom ska här avgöras huruvida borrningen efter olja och gas i Arktis är förenligt med Norges åtagande enligt Parisavtalet. En vinst för miljöorganisationerna skulle kunna stoppa oljeborrning i Arktis och skapa ett prejudikat för liknande rättsfall runtom i världen.

”Att öppna Arktis för oljeborrning mitt i en brinnande klimatkris är oacceptabelt. Vi hoppas att Högsta domstolen ser norska statens ansvar för den globala klimatkrisen och förklarar oljelicenserna i Arktis ogiltiga”, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge, i en kommentar inför huvudförhandlingarna, som ska pågå till den 12 november.

Greenpeace Norden och Natur og Ungdom stämde redan 2016 den norska regeringen för att ha öppnat upp för oljeborrning i Arktis. Bland oljebolagen som fått tillstånd återfinns bland andra Equinor, före detta Statoil, och svenska Lundin Petroleum.

Målet röner mycket uppmärksamhet och i förra veckan avslöjades i NRK i norsk tv att regeringen har undanhållit en hemlig rapport som visade att oljeborrning i Arktis riskerar att generera stora ekonomiska förluster. 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.