Lag och rätt
Krigets miljöeffekter: ”Vi kommer väcka åtal mot Ryssland´”
Publicerad: 20 februari 2023, 15:04
Maksym Popov, rådgivare till Ukrainas riksåklagare när det gäller miljökrigsbrott och ekocid.
Nästan 470 miljarder svenska kronor. Det är det ekonomiska värdet av alla miljöskador som Rysslands invasion av Ukraina hittills har kostat. Aktuell Hållbarhet fick en intervju med Maksym Popov, som har en central roll för att ställa ryssarna till ansvar för miljökrigsbrott och ekocid i Ukraina.
Den 24 februari har det gått ett helt år sedan Ryssland invaderade Ukraina och en kolonn med stridsfordon åkte mot Kiev. Sedan dess har ofattbar sorg och förödelse drabbat landet – och det gäller även miljön. Efter att människor och vilda djur dött, skadats eller flytt undan striderna finns miljöskadorna kvar i form av förgiftade jordar, uppbrunna skogar, förorenat vatten – och kanske radioaktivitet som läckt ut.
Aktuell Hållbarhet har pratat med Maksym Popov, rådgivare till Ukrainas riksåklagare när det gäller krigsbrott mot miljön. Sedan början av kriget arbetar hans team intensivt för att för första gången ställa förövarna till ansvar för miljöbrott i samband med ett krig.
Ukraina är ett av få länder som har kriminaliserat ekocid, i Ukrainas lagstiftning definierat som massförstörelse av flora och fauna, förgiftning av luft- eller vattenresurser och andra handlingar som kan orsaka miljömässig katastrof. Ukraina kan komma att bli det första landet där krigsbrott mot miljön, och även storskaliga miljöskador som en sidoeffekt av krigföringen, kan leda till brottsåtal i nationell och internationell domstol.
– Vi tror att effekterna av det här kriget på miljön tyvärr kommer uppfylla kriterierna för miljökrigsbrott och ekocid, genom att vara långsiktiga, allvarliga och vidsträckta. Jord, vatten och luft har förorenats. Vi ser att de länder som deltog i andra världskriget fortfarande har förorenade områden som de inte kan använda. Vi måste erkänna att det kommer att ta dussintals år att hantera effekterna av markföroreningar. Många sjöar och floder har också förorenats. Så vi förstår tyvärr att vi står inför långsiktiga miljökonsekvenser av kriget, säger Maksym Popov i en videointervju med Aktuell Hållbarhet.
För tidigt att sammanfatta
Enligt honom är det för tidigt att uppskatta effekterna av Rysslands aggressiva militära invasion av Ukraina på naturmiljön, eftersom stora delar av landet fortfarande är ockuperat och det i andra delar pågår strider medan befriade delar inte går att undersöka i dagsläget då marken är minerad. Men sedan Rysslands invasion startade har Maksym Popov och hans team på över 100 åklagare och utredare som jobbar nationellt och regionalt vid den särskilda åklagarkammaren för miljöbrott, samlat bevis och tagit prover för att kunna ställa Ryssland till ansvar för miljöbrotten. Enligt Maksym Popov har team bestående av utredare, åklagare och personer från miljömyndigheten skickats ut efter attackerna för att bland annat ta prover som kan användas i åtalen.
– Just nu har åklagarkontoret 11 fall av ekocid på sitt bord, det vill säga massförstörelse av flora och fauna, förorening av vatten och luft och även andra handlingar som kan orsaka miljökatastrof. Vi väcker åtal i de här fallen. Sju av fallen gäller missilattacker på oljedepåer och oljelager runtom i Ukrainas territorium inklusive Kiev-regionen. Andra fall gäller bland annat attacker på kärnanläggningar, både kärnkraftverken i Tjernobyl och Zaporizjzjia och ett forskningsinstitut i Charkiv vars område har träffats, säger Maksym Popov.
När tusentals kilo bränsle läcker ut i miljön kan det leda till att jord och grundvatten förorenas, det är en av de mest långsiktiga effekterna Maksym Popov förväntar sig av attackerna på oljedepåerna. Stora skador på våtmarker skyddade enligt Ramsarkonventionen har också uppmärksammats internationellt. Även de massiva attackerna mot Ukrainas elsystem förväntar sig Maksym Popov har lett till allvarliga miljöeffekter i form av bland annat läckage av skadliga kemikalier. En annan allvarlig miljöeffekt som är dokumenterad är massdöd av delfiner i Svarta havet. Forskare tror att de dött av så kallat akustiskt trauma från ryska ubåtars sonarer, för att belägga det har hjärnvävnad från döda delfiner skickats utomlands för undersökning.
Massdöd av delfiner
– Forskarnas bedömning är att nästan 50 000 delfiner har dött. Men det går inte att fastställa antalet just nu eftersom delfinernas kroppar ligger på botten av Svarta havet, som just nu är blockerat av ryska krigsfartyg, säger Maksym Popov.
I vilken grad tror du att attackerna varit avsedda att skada miljön?
– Vi tror att vissa attacker gjordes för att medvetet skada miljön och att andra gjordes av andra skäl. Just nu kan vi inte intervjua ryska befälhavare och ta reda på det, men vi samlar alla möjliga evidens för att bevisa det.
Utöver de hittills 11 fallen av ekocid finns en lista på över 100 andra miljöbrott i samband med kriget där processen att väcka åtal redan är i gång.
– Vi tror att majoriteten av åtalen kommer att ske i ukrainska domstolar, och endast några av dem kommer att ske i internationella brottsdomstolen, eftersom den arbetar enligt principen om komplementaritet. På grund av personlig immunitet för den så kallade trojkan – Rysslands president, utrikesminister och premiärminister – kan vi inte åtala dem. De kan åtalas av Internationella brottmålsdomstolen. Samtidigt driver Ukraina just nu på för att det ska skapas en särskild tribunal för aggressionsbrottet, som skulle kunna undersöka och hålla ryska politiska ledare ansvariga för att starta aggressionskriget, inklusive Putin och hans medhjälpare.
Skadad oljedepå. Bilden har tillhandahållits av Maksym Popov.
Unik situation
Enligt Maksym Popov befinner sig Ukraina i en unik situation när det gäller möjligheten att utreda miljöeffekter av krig som kan utgöra brott.
– Sedan krigets början har vi jobbat medvetet varje dag med att samla in bevis för brott mot miljön efter varje attack. Enligt min och regeringens och presidentens uppfattning ska miljön inte längre vara ett tyst krigsoffer. Jag hoppas att ryska krigsbrottslingar kommer att ställas till svars för miljöbrotten.
Han berättar att det statliga miljöinspektoratet som samlar in information om miljöskadorna även översätter dessa till ekonomiska kostnader.
– När jag kollade för några dagar sedan uppgick kostnaderna till mer än 42 miljarder euro.
Läs tidigare artiklar:
Ryssland kan ställas till svars för miljöbrott i Ukraina — ”ny policy vid ICC”
Fredagskommentar: Hjälp Ukraina utreda krigsbrott mot miljön
Naturvårdsverket ska stötta Ukraina – kan bli allt från akuta till långsiktiga insatser