Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Kritik mot EU-kommissionens lagpaket: ”Kommer inte med något nytt”

Publicerad: 31 mars 2022, 09:34

EU-kommissionens lagpaket för den cirkulära ekonomin är ett viktigt steg framåt, men de nödvändiga krafttagen uteblir i förslagen, uppger kritiska EU-parlamentariker och miljöorganisationer.

Foto: SolStock

EU-kommissionens lagpaket för den cirkulära ekonomin är ett viktigt steg framåt, men de nödvändiga krafttagen uteblir i förslagen, uppger kritiska EU-parlamentariker och miljöorganisationer.

Ämnen i artikeln:

Cirkulär Ekonomi

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Den nya textilstrategin är en omdiskuterad beståndsdel i EU-kommissionens lagpaket. Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke välkomnar strategin för att begränsa textilsektorns klimatpåverkan och höja kraven på social hållbarhet. 

Men hon påpekar att det tagit alldeles för lång tid att få strategin på plats och slutresultatet är inte tillräckligt. 

”Tyvärr saknar jag ett förbud i förslaget mot de mest skadliga affärsmodellerna och handelsmetoderna. I de här frågorna pekar EU-kommissionen bara mot den Due Diligence-lagstiftning som redan presenterats och kommer inte med något nytt i dag,” säger Alice Bah Kuhnke i en kommentar. 

European Environmental Bureau, EEB, är inne på samma spår. Miljöorganisationen anser att åtgärder kopplade till att tackla kränkningar av mänskliga rättigheter i leverantörsleden är en ”tydlig vit fläck” i kommissionens förslag. 

”Nu måste vi se till att de åtgärder som anges i den här strategin omsätts till verkligt industriellt ansvar för alla företag oavsett storlek, och att det inte finns några undantagsklausuler när det gäller att förstöra varor och säkerställa rättvisa för arbetare”, säger Emily Macintosh, policychef på EEB, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev