Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Lagförslag om ekocidlagstiftning presenterat

Publicerad: 28 juni 2021, 09:42

Internationella brottmålsdomstolen i Haag, som föreslås få ansvar för att hantera internationella brott mot miljön.

Foto: Wikimedia commons

Nu finns ett förslag på en internationell lagstiftning som ska göra att företag kan ställas till ansvar för brott mot miljön vid internationella brottmålsdomstolen i Haag. Förslaget presenterades i slutet av förra veckan av Ecocide Law Alliance, en paraplyorganisation för organisationer som arbetar för en sådan lagstiftning.


Som Aktuell Hållbarhet tidigare berättat ökar nu trycket på att få till stånd en internationell lagstiftning om brott mot miljön, så kallad ekocidlagstiftning. I slutet av förra veckan presenterades ett förslag på ekocidlagstiftning av paraplyorganisationen Stop Ecocide Foundation. En svensk översättning gjord av Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, har nu publicerats av End Ecocide Sweden.

Enligt lagförslaget skulle ekocid utgöra ett femte brott i Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen. Ekocid definieras enligt lagförslaget som ”olagliga eller hänsynslösa handlingar som begås med insikt att det finns en påtaglig sannolikhet för allvarliga och antingen vidsträckta eller långsiktiga skador för miljön som orsakats av dessa handlingar.”

Med hänsynslös avses enligt lagförslaget en ”vårdslös likgiltighet för skada som vore klart oförsvarlig i förhållande till förväntade sociala och ekonomiska fördelar”. Ordet allvarlig definieras som att det ”inbegriper väldigt svåra negativa förändringar, störningar eller skador på någon del av miljön, inklusive grava effekter på mänskligt liv eller för naturliga, kulturella eller ekonomiska tillgångar”.

”En tvingande avskräckande effekt kommer verkligen att bidra till att skapa rättvis konkurrens, så att företag inte hamnar i underläge för att de försöker göra rätt. Det kommer sannolikt att frigöra innovation och kreativitet och styra statliga subventioner i en mer hälsosam riktning”, skriver Ecocide Law Alliance i en kommentar.

Läs lagförslaget på End Ecocide Swedens hemsida

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.