tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Miljöprövningsutredningen: ”De riktigt långa prövningstiderna ska kunna fasas ut”

Publicerad: 14 juni 2022, 10:10

Peter Ardö och Annika Strandhäll vid dagens pressträff om miljöprövningsutredningens förslag.

Foto: Skärmavbild, Aktuell Hållbarhet

Miljöprövningsutredningen som nyss presenterade sina förslag ser stora möjligheter att snabba upp processen. Men snabbspår ses inte som ett sätt att bidra till snabbare prövning.

Ämnen i artikeln:

JuridikTillståndsprövning

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Miljöprövningsutredningen presenterade alldeles nyss sina förslag för en effektivare miljöprövning, som ska öka takten i klimatarbetet. Enligt utredaren Peter Ardö handlar förslagen om att förbättra processen och inte om att sänka miljökraven. Inte heller kommer det bli någon snabbfil med förtur för särskilda verksamheter utan det handlar om horisontella förändringar som ska gälla över hela linjen. Som motivering jämförde Peter Ardö med snabbspår för resenärer på Arlanda, och menade ett sådant system inte skulle ge en snabbare prövning. Han ser dock att utredningens förslag kommer ge en bra effekt.

– Vår generella slutsats är att prövningstiden kan kortas och att de riktigt långa prövningstiderna ska kunna fasas ut, sade Peter Ardö på pressträffen där förslagen presenterades.

Utredningen föreslår 30 olika ändringar på lag- eller förordningsnivå, inom ramen för det befintliga miljöprövningssystemet. Huvudpoängen med förslaget är att förbättra dialogen mellan verksamhetsutövare och prövningsmyndigheterna. Det ska redan från början klargöras om ansökan kan gå vidare eller om verksamhetsutövaren hellre vill återkomma med en annan ansökan senare. Peter Ardö poängterar att det är komplexa frågor, vissa verksamheter har stor miljöpåverkan och då måste de ha ett bra underlag så att man kan pröva detta.

– Det ska inte vara en tvist som följer med in i ansökningsprocessen, säger Peter Ardö.

Utredningen föreslår att om verksamhetsutövaren ansöker om ändringstillstånd så är det det som gäller, det ska inte behöva bli en tidsödande ”process i processen” för att slå fast om ändringstillstånd eller nytt tillstånd behövs. Men detta inom vissa ramar.

– Har du villkor som är äldre än 40 år då kanske du behöver finna dig i att de behöver moderniseras. Annars kan det få en konkurrenshämmande effekt.

Vidare kan en anmälan räcka i många fall vilket sänker handläggningstiden till sex veckor.

– Vi ska inte ha mer prövning än vad som krävs för miljönyttan.

Peter Ardö konstaterade att utredningen idag fungerar med en normal prövningstid på ett till ett och ett halvt år och där tre fjärdedelar får sina sökta tillstånd. En del verksamhetsutövare som klagar på krångliga tillståndsprocesser kanske i själva verket vill se sänkta miljökrav, då borde de vara ärliga med det och inte klaga på processerna, menade Peter Ardö.

Läs om kritiken mot miljöprövningsutredningens förslag 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev