Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Miljörättsliga reformer kan falla med januariavtalet

Publicerad: 22 juni 2021, 09:33

Miljöpartiet och Centerpartiet har båda fått in tunga miljörättsliga punkter i januariavtalet. Nu riskerar en del av dem att falla. Här Per Bolund (MP) och Annie Lööf (C) i samband med gårdagens misstroendeomröstning mot Stefan Löfven.

Foto: Claudio Bresciani/ TT, Anders Wiklund /TT

Av januariavtalets 73 punkter ligger 10 punkter under kapitlet miljö och klimat och ytterligare cirka 12 punkter berör miljöområdet i större eller mindre omfattning. Att januariavtalet nu har fallit kan därmed få stora konsekvenser för utvecklingen på miljö- och hållbarhetsområdet.


Gårdagens misstroendeomröstning innebär att januariavtalet har fallit. Om det återuppstår i någon form vet vi inte i dag, risken finns därmed att betydelsefulla lagändringar på miljöområdet inte kommer genomföras. På klimatområdet är det enligt Jakob Lundgren, politiskt sakkunnig på miljödepartementet med ansvar för klimatfrågor, framför allt klimaträttsutredningens och utfasningsutredningens förslag som nu riskerar att inte genomföras. Förslagen från Klimaträttsutredningen, som bland annat ska se till att klimatfrågan kommer in i tillståndsprövningen, har remitterats i ett första steg och planen har varit att skicka ut en lagrådsremiss i höst. 

– Det är svårt att säga vad som händer med det nu, säger Jakob Lundgren till Aktuell Hållbarhet.

På miljöområdet har några av de tyngsta utredningarna lämnats under vintern och våren: Skogsutredningen, Utredningen om ett mer differentierat strandskydd och Artskyddsutredningen. På de två första är remisser genomförda och den tredje har inte ens remitterats. Så här kommenterar Marcus Svensson, Head of Public Affairs på Södra Skogsägarna, till Aktuell Hållbarhet att januariavtalet nu har fallit. 

– I stället för en stärkt äganderätt, fick vi en skogsutredning som föreslog 100 mils sammanhängande reservat i kombination med ökade krav på markägarna. Samma sak gäller Artskyddsutredningen. Den viktar ned äganderättens betydelse och lägger i stället offensiva förslag för att ta mer mark ur bruk utan att skogsägarna får ersättning. Mot den bakgrunden spelar det mindre roll huruvida januariavtalet är ett dött eller levande projekt.

Läs om Klimaträttsutredningens förslag

Läs om Utfasningsutredningens förslag

Läs om Skogsutredningens förslag

Läs om förslagen från Utredningen om ett mer differentierat strandskydd

Läs om Artskyddsutredningens förslag

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.