söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Naturskyddsföreningen: Därför överklagar vi Cementa-fallet

Publicerad: 4 februari 2022, 10:49

Naturskyddsföreningen skickar nu in sitt Cementa-överklagande till HD. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Både rättsliga skäl och miljöskäl ligger bakom Naturskyddsföreningens överklagande av regeringens Cementa-tillstånd. Nu skickar föreningen in sitt överklagande till Högsta förvaltningsdomstolen (Uppdaterad).

Ämnen i artikeln:

TillståndsprövningMiljörätt

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Naturskyddsförenigen har nu lämnat in sitt överklagande mot regeringens Cementa-tilllstånd till Högsta förvaltningsdomstolen. Enligt Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén överklagar föreningen beslutet för att man anser att regeringen gjort avsteg från både miljölagstiftningen och grundlagen, men också för att Gotlands natur och vatten måste skyddas. Målet är att få regeringens beslut ogiltigförklarat av Högsta förvaltningsdomstolen.

”Det är oerhört allvarligt att regeringen valt att göra avsteg från lagen, eftersom det öppnar dörren för att också andra företag ska få anpassade lagar och därmed kunna bedriva miljöskadlig verksamhet”, säger Karin Lexén i en kommentar.

Föreningen anser sig ha stöd av Lagrådet när man konstaterar att regeringens beslut står i konflikt med grundlagen på två sätt, dels eftersom lagändringen i praktiken bara gällde ett enda bolag, dels på grund av det sätt regeringen stressade igenom lagändringen. 

”Att Sveriges näst största utsläppare av koldioxid, som fortfarande till stor del drivs av stenkol, får skräddarsydda undantag från miljölagarna visar att det är långt mellan den officiella bilden av Sveriges miljöpolitik och verkligheten”, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen, i en kommentar. 

Föreningen upprepar också sin tidigare framförda farhåga att larmen om cementbrist kan vara överdrivna. Det handlar om att Cementa skrivit avtal med Nordkalk om kalkstensleverenser till det berörda kalkbrottet i Slite på Gotland.

Läs överklagandet 

Fotnot: I en tidigare version stod det att överklagan gått till Högsta domstolen, men den går alltså till Högsta förvaltningsdomstolen. Vi ber om ursäkt för felskrivningen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev