Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Naturskyddsföreningen om strandskyddsförslaget: ”Anmärkningsvärt att Sverige minskar sitt naturskydd”

Publicerad: 23 mars 2022, 10:38

Strandnära bebyggelse vid sjön Mälaren.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringens lagförslag om strandskyddet möts av hård kritik från Naturskyddsföreningen.


Ämnen i artikeln:

StrandskyddPolitik

Under tisdagen presenterade regeringen lagförslaget ”En ökad differentiering av strandskyddet” som innehåller lättnader inom så kallade strandnära utvecklingsområden. Bland annat föreslås att strandskyddsområdet vid små insjöar och smala vattendrag minskas från 100 till 25 meter. 

Naturskyddsföreningen är kritiskt till regeringens förslag och menar att det innebär att det generella strandskyddet försvagas.

”Den nya strandskyddspropositionen riskerar att leda till att allmänhetens tillgång till fria stränder för bad och friluftsliv minskar, att den biologiska mångfalden drabbas negativt och att vår motståndskraft mot klimatförändringar minskar, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i en kommentar.

Vidare uppger Karin Lexén att det är ”anmärkningsvärt att Sverige väljer att minska sitt naturskydd, när diskussionerna både inom EU och FN går i motsatt riktning”. 

Det enligt organisationen försvagade strandskydd som regeringen föreslår kommer att göra det svårare för Sverige att nå miljökvalitetsmålen, fortsätter Naturskyddsföreningen i sin kritik. 

”Kriterierna för att peka ut de nya så kallade strandnära utvecklingsområdena där strandskyddet luckras upp är otydliga, vilket gör att sådana områden kan pekas ut godtyckligt. De nya särskilda skälen för dispens i dessa områden är också mycket tillåtande, vilket kommer att få negativa konsekvenser för värdefull natur”, säger generalsekreteraren Karin Lexén.

Läs regeringens proposition ”En ökad differentiering av strandskyddet”

 

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

StrandskyddPolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.