söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Naturvårdsverket överklagar inte Kaunis Irons tillstånd

Publicerad: 4 februari 2022, 10:43

Domen gäller Kaunis Irons gruvverksamhet i Pajala kommun. Foto: Jojoo64/Getty

Naturvårdsverket har beslutat att inte överklaga mark- och miljödomstolens dom gällande Kaunis Irons tillstånd för gruvverksamhet i Pajala.


KT


Naturvårdsverket överklagar inte Mark- och miljödomstolens dom från den 13 januari 2022 gällande Kaunis Iron AB:s tillstånd. 

Naturvårdsverket ansökte i juni 2018 om återkallelse av tillståndet för gruvverksamhet i Tapuli och anrikningsverk i Kaunisvaara, Pajala kommun. Mark- och miljödomstolen gick på Kaunis Irons linje. 

Domen den 13 januari gav dock Naturvårdsverket rätt gällande ett antal brister i verksamheten och begränsar produktion inom ramen för nuvarande tillstånd till 7 miljoner ton per år, vilket är en tredjedel av den ursprungliga mängden.

– Med detta i ryggen vänder vi blicken framåt. Det faktum att det handlar om ett tidsbegränsat tillstånd gör det mer motiverat att fokusera på nästa tillstånd nu, i stället för att överklaga detta, säger Ingela Hiltula, avdelningschef på samhällsavdelningen på Naturvårdsverket, till Aktuell Hållbarhet. 

I stället kommer Naturvårdsverket nu lägga resurser på att se till att den nya tillståndsansökan får den utformning och kvalitet som behövs för en miljöprövning samt för att minimera skada på människors hälsa och miljö, skriver myndigheten.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev