Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Naturvårdsverket samlar juristerna - vill utveckla planering, prövning och tillsyn

Publicerad: 2 maj 2022, 10:02

Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger berättar varför de genomför förändringarna.

Foto: Jeanette Hägglund

Ny organisation på juridiksidan för att snabba på miljöprövningar. Ändringarna trädde i kraft i går, det meddelar Naturvårdsverket.

Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketPrövningsärendenTillståndsprövning

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Naturvårdsverket meddelar i dag att man har en ny struktur sedan den 1 maj. Myndigheten omorganiserar och inrättar en ny avdelning för planering, prövning och tillsyn. 

– Vi gör det dels för att våra enheter inte ska bli för stora. Dels för att vi vill kraftsamla inom några områden, säger Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket, till Aktuell Hållbarhet.

Den nya avdelningen ska enligt Björn Risinger samla myndighetens jurister och arbeta med att utveckla tillsynen, den fysiska planeringen och vara med och utveckla prövningsarbetet så att det blir effektivt i den gröna omställningen.

Hur ska prövningen snabbas på?

– Det är ett arbete som behöver ske tillsammans med många andra. Men det finns ändå förväntningar på att Naturvårdsverket ska bidra i den diskussionen för att prövningen ska bli mer effektiv, säger Björn Risinger.

Tanken är att när miljöjuristerna nu samlas så kan de jobba mer samlat med tillståndsprövningen och även på ett bättre sätt ge stöd till hela organisationen från ett samlat perspektiv.

Chef för den nya avdelningen blir Karin Dunér.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev