söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Nya undantag för miljö och klimat i statsstödsreglerna

Publicerad: 26 november 2021, 10:41

EU-kommissionens kontor i Bryssel.

För att stödja EU:s gröna omställning och miljöpolitik reviderar EU-kommissionen nu statsstödsreglerna genom att införa undantag för satsningar inom områdena miljö, energi och klimat.

Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenJuridikÅteranvändningCirkulär EkonomiInnovation

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


EU-kommissionen presenterar nu reviderade statsstödsregler som börjar gälla vid årsskiftet. För stöd till gränsöverskridande projekt införs undantag om de anses ha stor betydelse för den gröna given, EU:s cirkulära ekonomi eller målet om att unionen ska bli klimatneutral till 2050 – eller för vissa andra strategiska områden. Som exempel nämns industrianläggningar för försöksverksamhet eller uppskalning av serietillverkning, men inte massproduktion eller kommersiell verksamhet.

Syftet med de nya undantagen är att lösa samhällsutmaningar eller ”avhjälpa viktiga marknadsmisslyckanden eller systemfel” som är svåra att lösa på andra sätt eller som inte kan rullas ut i större omfattning utan stöd. Det ska också bli enklare för mindre företag att erhålla stöd eftersom dessa anses ha mindre risk att kunna snedvrida konkurrensen.

Undantagen kommer dock med en rad krav. Bland annat måste alla medlemsländer få delta i projektet på begäran och fördelarna måste kunna användas och få större spridning i samhället än bara de deltagande företagen och branscherna. Medlemsländer får inte heller villkora statsstöd med placering av huvudkontor i det egna landet, användning av nationella varor och tjänster eller begränsning av positiva resultat.

Enligt EU-kommissionen har de nya reglerna tillkommit efter en översyn av statsstödsreglerna som gjordes 2019. Reglerna baseras till viss del också på erfarenheterna från tre tidigare beslut om statsstöd sedan 2018 som gått till ”banbrytande teknik inom mikroelektronik och batterivärdekedjan”.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev