Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Parlamentet röstade igenom ändringar av Århuskonventionen

Publicerad: 8 oktober 2021, 09:32

Pär Holmgren är nöjd men inte helt nöjd.

Foto: Fredrik Persson / TT

EU:s miljölagstiftning ska uppdateras för att unionen bättre ska efterleva Århuskonventionen om rätten att få miljöinformation och delta i miljöbeslut. EU-parlamentet har nu röstat för förslaget.


Ämnen i artikeln:

Miljörätt

I veckan röstade EU-parlamentet igenom ändringar i Århuskonventionen, en internationell konvention från 1998 om allmänhetens rätt att ta del av miljöinformation och kunna delta i och överklaga miljöbeslut. Enligt den svenske Europaparlamentarikern Pär Holmgren (MP) är den nya Århusförordningen inte perfekt, men ett viktigt steg framåt eftersom EU skulle tappa i trovärdighet som ledare i miljö- och klimatfrågor om inte den nuvarande lagstiftningen förbättras.

– Även om den nya förordningen är en framgång kvarstår fortfarande kryphål, främst gällande beslut om statsstöd. Dessutom måste miljöorganisationer och enskilda medborgare självklart ha möjlighet att påverka beslut och rättsprocesser om miljö, hälsa och naturresurser, där borde beslut om statligt stöd inkluderas, säger Pär Holmgren till Aktuell Hållbarhet.

EU har varit part till Århuskonventionen sedan 2005 men har i många år kritiserats för bristande implementering när det gäller rätten till rättslig prövning, av den kommitté som överser konventionens efterlevnad. Översynen är en del av EU:s gröna giv. Som en del av rättsutvecklingen kring konventionen har det i Sverige med åren blivit lättare för miljöorganisationer att överklaga miljömål.

Frågan om deltagande i statsstödsbeslut har skjutits fram till nästa partsmöte som äger rum först om fem år.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Miljörätt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.