Lag och rätt
Rapport: Näringslivet kritiserar miljölagstiftning utan grund
Publicerad: 10 maj 2023, 09:51
"Regeringen måste nu höja blicken och göra rent hus med mytbildningen som byggts upp kring miljöprövningarna", säger Naturskyddsföreningens chefsjurist Oscar Alarik efter granskningen.
Foto: Johan Nilsson/TT, Naturskyddsföreningen.
Överdrifter, nedtoning och att inte visa hela bilden. Det är trick som används av bland annat företrädare för det svenska näringslivet när de kritiserar miljölagstiftningen, enligt en granskning gjord av Naturskyddsföreningen.
Enligt Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén visar deras granskning att bland annat Svenskt Näringsliv kritiserat miljölagstiftningen med argument som bygger på svag och inte sällan felaktig grund. Det gäller bland annat rapporter om långa handläggningstider vid miljöprövningar och krångliga regler i miljöbalken.
Svenskt Näringsliv uppges ha fört fram enstaka fall – så kallad anekdotisk bevisföring – där klimatfördelar överdrivits och där det inte heller framgår att det är bolagen själva som orsakat förseningar genom till exempel bristande utredningar. En annan sak som näringslivet gärna utelämnar är enligt föreningen att det ofta inte varit svensk miljölagstiftning som varit orsaken till företagens frustrationer – utan EU:s.
Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
"I stället framträder en bild av det svenska systemet med miljölagar och myndighetsprövningar som i allt väsentligt välfungerande", skriver Naturskyddsföreningen.
Föreningen konstaterar också att de förslag om förtur som nu finns på bordet kommer trots att två statliga utredningar och en departementspromemoria bestämt avrått från att införa sådana företrädesförfaranden.
"Regeringen måste nu höja blicken och göra rent hus med mytbildningen som byggts upp kring miljöprövningarna. Den lagstiftning vi har fungerar på det hela stora, och det är helt orimligt att försvaga skyddet för miljön", säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen, i en kommentar.
Föreningen ger också några förslag på lagändringar som de menar kan underlätta för näringslivet utan att förstöra för miljön.
Läs rapporten