torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Regeringen går vidare med tillfälliga Cementalagen

Publicerad: 21 september 2021, 09:32

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) meddelade under tisdag förmiddag att regeringen tänker gå vidare med den tillfälliga Cementalagen. Foto: Robin Ek/ TT

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) menar att regeringens agerande, utifrån det korta tidsperspektivet, uppfyller alla krav och kommer därför lägga fram förslaget på en tillfällig lag till riksdagen.

Ämnen i artikeln:

PrövningsärendenRegeringenPer BolundJuridik

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


På en pressträff under tisdagen meddelade regeringen att de lägger fram det tillfälliga lagförslag som ska göra det möjligt för Cementa att bryta miljötillståndets återstående volym av kalksten, trots att den ursprungliga tidsramen för brytningen blir överskriden.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) redogjorde för delar av lagrådets invändningar mot lagförslaget och beredningen och menade att regeringen inte tar lätt på den kritik som framförts.

– Men det regeringen har gjort är att på en kort tid i en mycket komplicerad fråga tagit fram lagförslag för att möta en allvarlig situation med stora konsekvenser för såväl ekonomi men framför allt för människor och för löntagare, sa Ibrahim Baylan under pressträffen.

Oavsett om riksdagen godkänner lagförslaget eller inte så kan Cementa redan nu lämna in en ansökan. Det framgick på pressträffen att tidsperioden för tillåten brytning kan bli längre än åtta månader, men inte omfatta mer än den volym som är tillåten inom gällande miljötillstånd.

Pressträffen följdes av kritiska frågor från en rad journalister. Ministrarna menade att regeringen har, under den tidspress som funnits, uppfyllt både beredningskraven och generalitetsprincipen.

– Den föreslagna lagtexten har en generell tillämplighet, för detta gör vi inte för ett enskilt företag, vi gör detta för att Sverige ska fungera väl och det är också regeringens skyldighet att jobba på det sättet, sa Ibrahim Baylan.

På en fråga om regeringen ändå inte går in och korrigerar ett domstolsbeslut med detta lagförslut, så förnekades det bestämt.

– Vi har inte på något sätt gått in och korrigerat någon domstol. Domstolen har haft att pröva cementas långsiktiga verksamhet, den permanenta verksamheten. Det här är en åtgärd för en kortare tidsperiod för att kunna överbrygga och klara av en svår situation som skulle påverka Sverige väldigt allvarligt, svarade klimat- och miljöminister Per Bolund (MP).

Cementa uppger i ett pressmeddelande strax efter presskonferensen att de inom kort kommer att skicka in en ansökan om akut tillstånd till regeringen.

”Vi välkomnar regeringens snabba agerande i den här situationen. Om riksdagen väljer att rösta igenom den föreslagna lagändringen så ges nu bättre förutsättningar att skapa en brygga tills att ett längre tillstånd är på plats, och därmed minska risken för cementbrist i närtid”, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef för Cementa, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev