Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Regeringen startar utredning om kärnkraft

Publicerad: 31 augusti 2022, 10:07

Strålskyddsmyndigheten ska se över reglerna för både befintlig och ny kärnkraft. Det har S-regeringen bestämt.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Behöver kärnkraftslagstiftningen uppdateras? Det undrar regeringen och låter nu utreda bland annat lagstiftningen för så kallade små modulära reaktorer.


Ämnen i artikeln:

KärnkraftVeckobrev

Nu förbereder regeringen Sverige för att införa nya kärnkraftverk, bland annat så kallade små modulära reaktorer, SMR. Efter betänkandet om en ny kärntekniklag från 2019 får nu Strålskyddsmyndigheten i uppdrag att se över vilken utveckling av regelverket och andra åtgärder som behövs för att det ska finnas förutsättningar att nyttja både befintlig och framtida kärnkraft. 

Bland annat ska Strålskyddsmyndigheten se om regler eller något annat behöver utvecklas som kan påverka förutsättningarna för små modulära reaktorer, SMR. Sedan ska myndigheten ge förslag på hur identifierade behov ska hanteras vidare och lämna författningsförslag både när det gäller lagen om kärnteknisk verksamhet, förordningen om kärnteknisk verksamhet, strålskyddslagen och strålskyddsförordningen. Allt ska hänga samman med betänkandet om en ny kärntekniklag från 2019.

Vidare ska Strålskyddsmyndigheten analysera förutsättningarna för tillståndsprövning av SMR. Där ingår att se om flera reaktorer av en reaktortyp som kan byggas på en eller flera platser kan tillståndsprövas tillsammans.

Senast den 28 februari ska den delen av uppdraget vara klar som handlar om att identifiera behoven av utveckling av regler och andra åtgärder för befintlig kärnkraft. Övriga delar av uppdraget ska vara klara den 31 juli nästa år.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

KärnkraftVeckobrev

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.