måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Regeringen vill skärpa reglerna för utvinning av alunskiffer

Publicerad: 25 februari 2022, 10:56

Ämnen i artikeln:

GruvbrytningGruvorKlimatanpassning

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Efter gårdagens regeringssammanträde skickar regeringen nu ett lagförslag till Lagrådet som innebär att utvinning av stenkol, brunkol, råolja, skifferolja och naturgas förbjuds på motsvarande sätt som har gjorts med uran. Samtidigt föreslås att reglerna skärps för utvinning av alunskiffer. Ändringarna föreslås i miljöbalken och minerallagen som en del i att genomföra det klimatpolitiska ramverket.

”Den gröna och digitala omställningen kommer att skapa fler jobb och kräva mer metaller och mineral. Samtidigt ska Sverige aldrig tumma på miljölagstiftningen. Vi ska också gå före och förbjuda utvinning av kol, olja och gas och skärpa regelverket för utvinning i alunskiffer för att för att ta vårt ansvar i klimatomställningen”, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i en kommentar.

Förbudet gäller även utvinning eller återvinning av ämnena ur restprodukter från gruvverksamhet. Dock föreslås undantag för indirekt utvinning samt vid geologisk lagring av mindre än 100 000 ton koldioxid för forskningsändamål.

Den som ansöker om bearbetningskoncession för utvinning av koncessionsmineral i alunskiffer ska enligt förslaget omfattas av ett lämplighetskrav samt ett krav på underrättelse i de fall bearbetningen kan medföra väsentlig skada på jord- eller skogsbruk.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev