Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Lag och rätt

Riksdagen vill se reformer som kortar handläggningstiden för miljötillstånd

Publicerad: 15 Januari 2021, 10:31

Vindkraft, havsbruk och gruvor, tre verksamheter som påverkas av de långa handläggningstiderna för miljötillstånd.

Foto: Pontus Lundahl, Per Larsson och Lennart Nygren / TT

Riskdagen har efter tre tillkännagivanden till regeringen ännu inte fått gehör för kravet att skynda på tillståndsprocesser för miljötillstånd.


För tre år sedan riktade riksdagen i ett första tillkännagivande kritik mot regeringen för senfärdighet när det gäller att ta itu med de långa handläggningstiderna för miljötillstånd. Kravet från en majoritet i riksdagen var att ta ytterligare steg för att förenkla och förkorta tillståndsprocesserna.

Miljö- och jordbruksutskottet lyfte i sitt ställningstagande fram bland annat att det är bra att Sverige har en krävande miljölagstiftning, men att tillståndsprocesserna samtidigt måste utformas på ett sådant sätt att de inte i onödan hindrar, försenar eller fördyrar investeringar som moderniserar verksamheter, skapar jobb och tillväxt och i slutändan ofta minskar den samlade miljöpåverkan.

I en interpellation i riksdagen kommer nu frågan åter upp på agendan då Johan Hultberg (M) vill ha svar från Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) på varför tillkännagivandet inte har lätt till efterfrågade åtgärder. Johan Hultberg konstaterar att kritiken har återkommit i tillkännagivanden både våren 2018 och våren 2019.  

”Regeringen har låtit utreda vissa delar av miljöprövningssystemet, men de konkreta reformerna för att effektivisera miljöprövningen och korta handläggningstiderna har i princip uteblivit”, skriver Johan Hultberg. 

Johan Hultberg vill i en interpellationsdebatt ha svar på när regeringen tänker vidta åtgärder i syfte att tillgodose riksdagens upprepade tillkännagivanden om att reformera tillståndsprocesserna så att handläggningstiderna för miljötillstånd kan kortas.

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.