Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Riksdagen vill se reformer som kortar handläggningstiden för miljötillstånd

Publicerad: 15 januari 2021, 10:31

Vindkraft, havsbruk och gruvor, tre verksamheter som påverkas av de långa handläggningstiderna för miljötillstånd.

Foto: Pontus Lundahl, Per Larsson och Lennart Nygren / TT

Riskdagen har efter tre tillkännagivanden till regeringen ännu inte fått gehör för kravet att skynda på tillståndsprocesser för miljötillstånd.


För tre år sedan riktade riksdagen i ett första tillkännagivande kritik mot regeringen för senfärdighet när det gäller att ta itu med de långa handläggningstiderna för miljötillstånd. Kravet från en majoritet i riksdagen var att ta ytterligare steg för att förenkla och förkorta tillståndsprocesserna.

Miljö- och jordbruksutskottet lyfte i sitt ställningstagande fram bland annat att det är bra att Sverige har en krävande miljölagstiftning, men att tillståndsprocesserna samtidigt måste utformas på ett sådant sätt att de inte i onödan hindrar, försenar eller fördyrar investeringar som moderniserar verksamheter, skapar jobb och tillväxt och i slutändan ofta minskar den samlade miljöpåverkan.

I en interpellation i riksdagen kommer nu frågan åter upp på agendan då Johan Hultberg (M) vill ha svar från Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) på varför tillkännagivandet inte har lätt till efterfrågade åtgärder. Johan Hultberg konstaterar att kritiken har återkommit i tillkännagivanden både våren 2018 och våren 2019.  

”Regeringen har låtit utreda vissa delar av miljöprövningssystemet, men de konkreta reformerna för att effektivisera miljöprövningen och korta handläggningstiderna har i princip uteblivit”, skriver Johan Hultberg. 

Johan Hultberg vill i en interpellationsdebatt ha svar på när regeringen tänker vidta åtgärder i syfte att tillgodose riksdagens upprepade tillkännagivanden om att reformera tillståndsprocesserna så att handläggningstiderna för miljötillstånd kan kortas.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.