Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Lag och rätt
Publicerad: 15 Januari 2021, 10:31
Vindkraft, havsbruk och gruvor, tre verksamheter som påverkas av de långa handläggningstiderna för miljötillstånd.
Foto: Pontus Lundahl, Per Larsson och Lennart Nygren / TT
Riskdagen har efter tre tillkännagivanden till regeringen ännu inte fått gehör för kravet att skynda på tillståndsprocesser för miljötillstånd.
För tre år sedan riktade riksdagen i ett första tillkännagivande kritik mot regeringen för senfärdighet när det gäller att ta itu med de långa handläggningstiderna för miljötillstånd. Kravet från en majoritet i riksdagen var att ta ytterligare steg för att förenkla och förkorta tillståndsprocesserna.
Miljö- och jordbruksutskottet lyfte i sitt ställningstagande fram bland annat att det är bra att Sverige har en krävande miljölagstiftning, men att tillståndsprocesserna samtidigt måste utformas på ett sådant sätt att de inte i onödan hindrar, försenar eller fördyrar investeringar som moderniserar verksamheter, skapar jobb och tillväxt och i slutändan ofta minskar den samlade miljöpåverkan.
I en interpellation i riksdagen kommer nu frågan åter upp på agendan då Johan Hultberg (M) vill ha svar från Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) på varför tillkännagivandet inte har lätt till efterfrågade åtgärder. Johan Hultberg konstaterar att kritiken har återkommit i tillkännagivanden både våren 2018 och våren 2019.
”Regeringen har låtit utreda vissa delar av miljöprövningssystemet, men de konkreta reformerna för att effektivisera miljöprövningen och korta handläggningstiderna har i princip uteblivit”, skriver Johan Hultberg.
Johan Hultberg vill i en interpellationsdebatt ha svar på när regeringen tänker vidta åtgärder i syfte att tillgodose riksdagens upprepade tillkännagivanden om att reformera tillståndsprocesserna så att handläggningstiderna för miljötillstånd kan kortas.
Björn Anderberg