Lag och rätt
”Stoppa Försvarets utsläpp av PFAS i Vättern”
Publicerad: 28 juli 2023, 10:01
Christer Haagman vill stoppa PFAS-förorening av Vättern, något som skulle riskera hälsan för 250 000 människor.
Foto: Pressbilder
Aktion Rädda Vättern ansöker om rättsprövning hos Högsta Förvaltningsdomstolen för att stoppa regeringens beslut att Försvaret får släppa ut resterna från ett PFAS-förorenat område i Vätterns skyddsområde för dricksvatten.
Det handlar om Karlsborgs flygplats som är förorenad med PFAS, en grupp hälsoskadliga och persistenta så kallade evighetskemikalier. Den 27 april godkände regeringen att Försvaret får dränera flygplatsen och därefter pumpa ner orenat grundvatten till Vättern, uppger organisationen Aktion Rädda Vättern som nu vill att Högsta Förvaltningsdomstolen prövar om beslutet var lagligt.
Vättern är dricksvattentäkt för cirka 250 000 människor och PFAS är skadligt redan i mycket låga halter. I våras beslutade hovrätten att boende i Kallinge som druckit kommunalt dricksvatten förorenat med PFAS från Försvarets brandövningar, och nu har skadliga halter av PFAS i kroppen, inte har rätt till skadestånd.
Enligt Aktion Rädda Vättern leder dräneringen och grundvattenutsläppet till otillåten försämring av Vätterns vattenkvalitet.
Omfattande underlag
Föreningen anser att regeringen hade tillgång till ett omfattande underlag som visade att beslutet skulle bryta mot lagstiftningen och även yttranden från Mark- och miljödomstolen i Vänersborg som visade att Försvarets planer måste stoppas.
”Nu hoppas vi att den svenska rättsstaten ska fungera och att Högsta förvaltningsdomstolen upphäver regeringens beslut. Försvaret av vår demokrati innebär att se till att även regering och statliga myndigheter följer lagarna", säger Christer Haagman, miljöjuridisk talesperson för Rädda Vättern.
Rädda Vättern vill också att Högsta Förvaltningsdomstolen prövar om det var lagligt när regeringen samtidigt godkände att flygverksamheten med stridsflyg, helikoptrar och transportflyg till Karlsborgs flygplats får femdubblas, något som enligt föreningen leder till att riktvärden för buller kan överskridas.
Läs mer:
Forskaren gräver i PFAS-skandalen: ”Tydligt hur mörkläggningen såg ut”
HD tar upp PFAS-målet i Kallinge
Historiskt besked om PFAS-förbud: ”Största förslaget som lagts någonsin”
Ingen miljötillsyn av Nato-styrkor på svensk mark – ”Noll koll – det är oseriöst”