Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Största åtalet hittills för försäljning av hotade arter

Publicerad: 4 februari 2020, 10:10

Svartbjörn, varg och puma är några av de hotade arter som har sålts i dött skick via Facebook-grupper på nätet.

Foto: Från vänster pixabay, pixabay och fPat Murray/Flickr.


Svartbjörn, varg och puma finns bland de dödade djur som har sålts på nätet i vad som beskrivs som ett rekordstort åtal för artskyddsbrott.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Ett av de hittills största åtalen för artskyddsbrott i Sverige. Så beskriver kammaråklagare Christer B. Jarlås en stämningsansökan mot en enskild person som i fredags lämnades in till Alingsås tingsrätt.

– När det gäller försäljning så är det här det klart största åtalet i Sverige. Mannen har haft 230 olika annonser ute där han har sålt björnklor, vargskinn, kungsörn och även hela fjäderskrudar. Han har ett stort intresse för indiankultur och försäljningen har skett på olika Facebook-grupper med koppling till det, säger Christer B. Jarlås till Aktuell Hållbarhet.

Utredningen har pågått sedan 2015 vid artbrottsenheten på polisens nationella operativa enhet, NOA, och det har bland annat krävts ett tillstånd i amerikansk domstol för att inhämta äldre konversationer på meddelandetjänsten Facebook messenger.

– Vi skulle åtala 2016, då dök det upp nya annonser. Trots att han hade haft besök av polisen och hade hörts av polisen så fortsatte han ännu mer intensivt, säger Christer B. Jarlås.

Enligt Christer B. Jarlås tycks mannen ha drivits av sitt intresse för indiankultur, men har också fått betalt med några hundra tusen kronor på försäljningen. Brottet består i att utan tillstånd ha sålt A-listade och B-listade arter. Stämningsansökan omfattar inte jaktbrott. Det är oklart varifrån djuren kommer. Huvudförhandlingen kan tänkas komma senare i vår eller i höst. Påföljden väntas bli fängelse.

– De längsta domarna som finns för grovt artskyddsbrott i Sverige är 1,5 års fängelse. Det här bör ligga på minst den nivån eller högre, säger Christer B. Jarlås.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev