torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Tung remisskritik mot cementas ansökan

Publicerad: 18 oktober 2021, 09:55

Nu har remissvaren inkommit på Cementas ansökan om tillfälligt miljötillstånd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera tunga remissinstanser menar att ansökan med dess underlag uppvisar så stora brister att det inte går att ta ställning i frågan.

Ämnen i artikeln:

TillståndsprövningNaturvårdsverketSmhiTrafikverketJuridikGotland

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I fredags gick remisstiden ut för att lämna synpunkter på Cementas ansökan av tillfälligt miljötillstånd enligt den så kallade Cementalagen. Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Gotland menar att underlaget har så stora brister att det inte går att ta ställning i frågan. Tillsammans med Vattenmyndigheten anser de att remisstiden är för kort för att kunna ge ett utförligt remissvar.

Flera av remissinstanserna konstaterar att ansökan och underlagen på punkt efter punkt inte uppfyller dagens lagkrav för att få tillstånd. Kommerskollegium menar att delar av ansökan går utöver det tidigare miljötillståndet och att läsbarheten på vissa underlag är så dålig att det inte ens går att avgöra om det ansökta verksamhetsområdet är detsamma som i tidigare miljötillstånd.

SGU konstaterar att ett par vattenkvalitetsfaktorer kommer att försämras eller äventyras men att undantagsbestämmelser kan tillämpas. Som enda myndighet skriver SGU uttryckligen att ansökan borde godkännas, men först efter ett längre resonemang om cementindustrins betydelse för den svenska infrastrukturen och avsaknaden av bättre alternativ.

Region Gotland, SMHI och Trafikverket tillhör de instanser som inte har några större invändningar på bolagets ansökan. Ett par myndigheter reagerar på tidsperioder för vilken ansökan görs, tre år, när det i tidigare remissrunda har angetts betydligt kortare tidsperiod. Länsstyrelsen i Gotlands län vill se ett tillstånd på maximalt tolv månader.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev