söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lag och rätt

Urfolk vinner mot gruvor i Amazonas – samer demonstrerar i Sverige

Publicerad: 7 februari 2022, 11:03

Greta Thunberg demonstrerar mot Beowulf Mining tillsammans med den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra. Foto: Carl-Johan Utsi/TT

En vägledande dom i Ecuadors högsta domstol ger landets urfolk rätt till sista ordet vid projekt som påverkar deras marker i Amazonas. Samtidigt demonstrerar samiska ungdomar mot Beowulf Minings gruvplaner i Kallak.

Ämnen i artikeln:

GruvbrytningGruvor

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


På lördagen demonstrerade Fridays for Future tillsammans med den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra mot prospekteringsbolaget Beowulf Minings planer på att öppna en järnmalmsgruva i Kallak, på samiska Gállok. Detta inför regeringens tillståndsbeslut som väntas komma inom kort. 

Under demonstrationen höll Greta Thunberg ett tal där hon pekade på kopplingen mellan mänskliga rättigheter, miljö, klimat och urfolks rättigheter. Kopplingar som också världens regeringar skrev under i och med klimatkonferensen COP26.

”Om denna gruva faktiskt kunde samexistera med renskötseln och var en verklig del i klimatomställningen hade vi inte demonstrerat mot den”, säger Anton Foley från Fridays for Future i en kommentar.

Samtidigt meddelar organisationen Amazon Frontlines att Ecuadors konstitutionella domstol, som är landets högsta, har beslutat att ursprungsfolkens lokala samhällen ska ha sista ordet i beslut om att utvinna olja eller att öppna gruvor på deras marker i landets del av Amazonas. Domstolsförhandlingarna som har pågått sedan 2018 handlar bland annat om guldgruvor längs landets viktigaste flod där ursprungsfolket A’i Kofán lever.

Enligt Amazon Frontlines är domen en av de viktigaste vägledande domarna i världen. Bland annat slås det fast att ursprungsfolk har rätt att få information och behöver ge sitt samtycke på förhand till stora projekt som påverkar dem.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev