fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Taxonomi

Blandade reaktioner efter utskottsbeslutet om taxonomin

Publicerad: 14 juni 2022, 14:44

Från vänster: Europaparlamentarikerna Malin Björk (V), Jytte Guteland (S) och Jessica Polfjärd (M).

De ansvariga utskotten i Europaparlamentet förkastade EU-kommissionens förslag om att klassa naturgas och kärnkraft som hållbara i taxonomin. Åsikterna om beslutet går isär bland svenska europaparlamentariker.

Ämnen i artikeln:

Gröna InvesteringarEu-kommissionenEU-parlamentetKarin KarlsbroJytte GutelandJessica PolfjärdEmma WiesnerMalin Björk

JF


Under tisdagen invände Europaparlamentet miljöutskott och utskottet för ekonomi och valutafrågor mot EU-kommissionens förslag att inkludera naturgas och kärnkraft i taxonomin.

Nu ska samtliga ledamöter ta ställning till utskottens beslut, omröstningen i plenumsalen är planerad till parlamentets nästa sammanträde, den 4-7 juli. Om en absolut majoritet av parlamentsledamöterna, vilket innebär 353 av totalt 705, invänder mot EU-kommissionens förslag måste kommissionen dra tillbaka eller ändra det.

Läs mer: Förslag om att inkludera kärnkraft och naturgas i taxonomin stöter på patrull

Centerpartiets europaparlamentariker Emma Wiesner är mycket belåten med resultatet i utskottsomröstningen. 

– Jag är oerhört glad, stolt och nöjd över att jag fått vara med att stoppa det här tillägget till taxonomin – att den invändning vi har skrivit tillsammans med kolleger från andra partigrupper fick gehör, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Nöjd är även Socialdemokraternas Jytte Guteland.

– Det här var betydligt tydligare från miljöutskottet än vad vi hade vågat hoppas på. Det var en tydlig majoritet som stöttade den här invändningen, vilket är jättebra och skickar en bra signal till parlamentet, säger hon. 

Hur ser du på utsikterna för att parlamentet lägger in sitt veto mot kommissionens förslag?
– Min grupp har varit tydlig, och jag hade förväntat mig att det skulle vara en uppslutning i miljöutskottet, men som sagt, det här var bättre än väntat Det ger goda förhoppningar om att parlamentet stöttar invändningen och mycket bättre än så hade vi inte kunnat hoppas på. Jag tycker att frågan är solklar – det här är inte taxonomivänliga verksamheter. Det är mycket märkligt att kommissionen valde att gå fram med det här förslaget överhuvudtaget. 

När det gäller frågan om ett eventuellt veto mot förslaget från Europaparlamentet säger Emma Wiesner (C): 

– Där är vi inte riktigt ännu. Men det här är ett viktigt första steg. 

Hon fortsätter sedan:

– Det här också en viktig signal i en tid där vi måste bort från den fossila gasen, inte minst givet kriget i Ukraina, och visa att den här fortsatta grönmålningen och fastlåsningen i EU:s gaspolitik måste upphöra. 

Samtidigt är Jessica Polfjärd (M) och Karin Karlsbro (L) kritiska till att invändningen mot kommissionens förslag fick stöd av utskotten. 

”Det är helt uppenbart att vi kommer att behöva mer kärnkraft för att nå våra klimatmål. EU-kommissionens utredningsenhet gjorde en omfattande studie som var tydlig med att kärnkraft inte är mer skadlig än exempelvis förnybar energiproduktion. Att så många politiker i dag i stället för att lyssna på experter tar på sig sina ideologiska skygglappar kan jag bara beklaga”, skriver Jessica Polfjärd (M) i ett mejl till Aktuell Hållbarhet. 

Hon betonar vidare att frågan kommer att avgöras i plenum, det vill säga i en omröstning i parlamentet med alla ledamöter närvarande.  

”Där behöver kärnkraftsmotståndarna samla en absolut majoritet emot förslaget och det återstår att se om de kommer lyckas. Risken framöver är att nödvändiga investeringar i fossilfri energi uteblir, vilket vore förödande för både klimatet och svensk konkurrenskraft”, fortsätter Jessica Polfjärd (M).

I ett pressmeddelande uppger Karin Karlsbro (L) att hon ”beklagar dagens beslut”.

”Att kärnkraften klassas som hållbar är avgörande för både klimatet och Europas energiförsörjning. Utan kärnkraften klarar vi inte den gröna omställningen, det är naivt att tro något annat”, fortsätter hon. 

I ett inlägg på Twitter hyllar i sin tur Miljöpartiets europarlamentariker Pär Holmgren utfallet i utskotten kring förslaget.

”Ett första viktigt steg. Och en tydlig signal till hela parlamentet”, skriver han. 

Liknande tongångar kommer från Vänsterpartiets Malin Björk. 

”Lyckad omröstning I EU-parlamentets miljöutskott idag!”, inleder hon ett inlägg på Twitter, och fortsätter sedan:

”Vi lyckades få en majoritet för att INTE klassa fossilgas och kärnkraft som hållbara investeringar! Nu måste vi se till att också [få] en majoritet i hela EU-parlamentet.” 

Emma Wiesner (C), Jytte Guteland (S), Jessica Polfjärd (M), Pär Holmgren (MP) och Malin Björk (V) är samtliga ledamöter i Europaparlamentets miljöutskott. Karin Karlsbro (L) är suppleant.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev